skip to Main Content

L’obra escultòrica de Miquel Vadell i Pastor al terme de Manacor (II)

Fotografia: Miquel Àngel Cabrer

Esglésies de Crist Rei, Sant Pau i Nostra Senyora del Carme de Porto Cristo.

Continuant amb les aportacions d’Andreu Gabriel Veny i Miró a les Jornades d’Història Local, s’analitzen les aportacions de l’escultor Vadell a l’església de Crist Rei i la Parròquia del Carme de Porto Cristo.
La parròquia de Crist Rei sorgeix al llarg del segle XIX en un dels barris que van sortint a l’eixample de Manacor. Té diferents etapes pel que fa a la seva ubicació i construcció. L’església de planta basilical de tres naus està tota ella pintada per Mn. Llorenç Bonnín. També hi trobem la mà de Vadell, sigui per encàrrecs que va rebre o per peces que hi han anat a parar. A l’absis de la part de l’evangeli trobem un sant Roc obra d’Antoni Pocoví, datada de 1900, però que fou retocada i modificada per Vadell.
A la mateixa capella de sant Roc hi trobem la talla de la Immaculada Concepció datada de 1908. Sembla que hi ha hagut dubtes sobre l’autoria de la peça. El dubte estava entre Vadell i Galmés. En canvi, Toni Arcas García-Delgado la identifica amb una altra de molt primerenca de l’escultor Miquel Arcas.
A la barana del cor hi trobem dos àngels adoradors i foren regalats per Maria Bosch el 1931. A aquestes talles, a diferència de les de l’Església Parroquial dels Dolors, Vadell hi incorpora els canelobres de cinc braços que cada àngel porta a la mà. Damunt el cor hi roman la imatge de cartró pedra de sant Tarcisi. És un dels tants que Vadell feu amb motlle, data de 1936 i fou un regal del bisbe Rigobert Domènec Valls a la secció menor de l’hora santa. Estaven destinats, majoritàriament, per ser portat per infants en processons eucarístiques (estan localitzats un a Sant Felip Neri de Porreres, ermita de Sant Honorat, capella de la Porciúncula i Sencelles).
L’església parroquial de Sant Pau fou construït el 1965 i just deu anys després, encomanat als Pares Dominics, que en tingueren cura fins al 2001, any que marxaren de Manacor. Hi trobem tres peces de Miquel Vadell: la Mesa de l’altar de la capella del Santíssim procedent de l’església del Sagrat Cor de Fartàritx, que és del daurat que caracteritza Vadell. Les taules de sant Agustí i santa Bàrbara estan situades a les parets laterals del presbiteri. Són procedents dels retaules de l’Amor Hermós i de la marededéu del Pilar del convent de Sant Vicenç Ferrer.
El primer temple de la Colònia del Carme, Nostra Senyora del Carme, es remunta a l’any 1890, però no serà fins al 1916 que es començarà l’actual temple. El 1922 les obres no estaven acabades, però es va habilitar per al culte, i les peces poden ser datades a aquesta època.
A l’altar major d’aquesta parròquia costanera hi havia, fins a la reforma del Concili Vaticà II, la mesa de l’escultor Vadell, amb un sant Tarcisi jacent de talla. Amb la reforma litúrgica del 1964 l’altar, amb la talla dintre, foren reubicats en una capella lateral, concretament a la primera de part de l’epístola, on encara romanen. L’escultura de Sant Tarcisi fou decapitat, juntament amb altres imatges del temple, l’estiu del 1936, durant la Guerra Civil. Posteriorment fou restaurat, i destaca per damunt de tots els altres en qualitat de talla i amb una rica policromia daurada.

Back To Top
Search