Amb l’arribada de les tempestes típiques del mes de setembre, l’Ajuntament posa a punt els sistemes d’aigües pluvials o els torrents perquè els intensos aiguats propis d’aquesta època hi passin sense causar desastres. Però “la intensitat de les tempestes pròpies d’aquest temps arriben de cada vegada més prest i amb més intensitat”, explica l’investigador i director de l’Observatori de Riscos Naturals i Emergències de Balears (RiscBal), Joan Estrany.
Precisament per evitar les tràgiques conseqüències que poden provocar les torrentades, el RiscBal prepara un nou sistema d’avisos a la població “en què els ajuntaments tendran un paper protagonista”, avança Joan Estrany.
Noves alertes
“Estam desenvolupant, en coordinació amb la Direcció General d’Emergències” un sistema d’avisos que com a mínim ha de permetre avisar la població que arriba una torrentada abans que les inundacions arribin als nuclis urbans i a les zones habitades”, concreta Estrany. “Queda molta feina d’implementació i també molta feina dels ajuntaments, que han d’aprovar els plans d’emergència municipals. Són documents de vital importància, que estableixen quin és el personal municipal que s’ha de mobilitzar per començar a actuar i coordinar tasques en cas d’una catàstrofe”, explica el director de l’Observatori de Riscos Naturals i Emergències. A final del mes de setembre aquest organisme celebrarà una jornada a Inca que se centrarà en la comunicació d’alertes entre Ajuntaments i veïnats durant la gestió d’emergències i catàstrofes naturals. “El territori està cada vegada més edificat i la població té poca consciència d’allà on viu, si abans els pagesos sabien perfectament per on passava l’aigua, ara la majoria dels ciutadans no saben si viuen damunt un torrent i aquesta informació és crucial perquè pot salvar vides”, explica Estrany.
Perquè els avisos a la població arribin abans que les torrentades, la Universitat de les Illes Balears i l’Ajuntament de Manacor han instal·lat dues estacions de control d’inundacions als torrents de Manacor. Estan ubicades al torrent de Na Borges i al torrent de Sa Cabana. “Les estacions s’han ubicat en els punts crítics en cas d’episodis de pluja intensa; com aquesta del torrent de Manacor, de crucial importància pel control d’inundacions al nucli urbà de Manacor, i que ja ha patit episodis d’inundacions greus”, afegeix l’investigador i professor de la UIB i responsable del RiscBal, Joan Estrany.
De moment, i fins que el nou sistema d’alertes estigui implantat, l’expert recomana “fer cas dels avisos meteorològics, quan hi ha avisos en actiu, hem d’evitar pujar muntanyes o travessar torrents. Són activitats que s’han d’evitar perquè han causat la majoria dels morts a les darreres tempestes registrades a l’Estat”. Una altra de les pràctiques que cal evitar en cas de torrentades “és agafar el cotxe per travessar passos d’aigua, a Sant Llorenç, moltes víctimes varen morir en aquesta circumstància”, conclou.