Skip to content

NOTÍCIA

Manacor activa els mecanismes per solidaritzar-se amb els damnificats pel terratrèmol del Marroc

A banda del minut de silenci de l’Ajuntament de Manacor i de la pregària que es va fer a la mesquita, també ja estan en marxa les campanyes de recaptació de donacions del Fons Mallorquí de Cooperació i de la mateixa mesquita manacorina.

Divendres dia 8 de setembre a les 23.11h, hora local, (les 2.11 hores de la matinada aquí) tenia lloc al sud-oest del Marroc un devastador terratrèmol que va assolir una magnitud de 6,8 graus a l’escala de Richter. El sisme es va situar al sud-oest de la ciutat de Marràqueix, concretament a la localitat d’Ighi, i a una profunditat de 18,5 quilòmetres, segons fonts del Servei Geològic dels Estats Units.

Les primeres xifres de víctimes mortals que ens arribaven la mateixa matinada de divendres, a l’entorn de 600, ja feien preveure quin era l’abast d’aquest desastre natural, que al tancament d’aquesta edició ja s’havia cobrat més de 2.800 vides. A banda, més de 2.500 persones ferides, milers de desapareguts i altres tants de milers de desplaçats o sense llar.

Són milers les persones de la comunitat marroquina que viven a Manacor, però cal dir també que la majoria són procedents de la zona de Nador, al nord del país nord-africà, molt a prop de Melilla. És així que els familiars dels marroquins manacorins afectats pel terratrèmol no han estat gaire nombrosos.

En els resos del cap de setmana a la mesquita de Manacor ja es va fer una pregària pels damnificats. L’Ajuntament manacorí també convocava un minut de silenci, que es va guardar just abans de l’inici del ple ordinari de dilluns passat. Des de l’Ajuntament, a més, s’emetia un comunicat en què s’expressava “el nostre més profund condol i solidaritat amb el poble del Marroc després del recent terratrèmol. Aquesta catàstrofe natural ha causat pèrdues de vides humanes i danys materials, i volem transmetre el nostre suport als afectats i les seves famílies en aquest moment de tristesa i dificultat. Entenem la importància de la solidaritat internacional en situacions com aquesta, i ens comprometem a oferir tota l’ajuda i suport que estigui a la nostra disposició per contribuir a la recuperació i reconstrucció de la zona afectada. Volem expressar el nostre més sincer afecte i estima a les regions i ciutats més afectades com Al Haouz, Marràqueix, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua i Taroudant. La força del sisme es va sentir a ciutats com ara la capital, Rabat, Laratxe o Ighil”.

El Fons amb el Marroc
L’Ajuntament s’ha adherit a la campanya de recaptació de fons iniciada pel Fons Mallorquí de Cooperació.

Segons ens ha fet saber Antònia Rosselló, coordinadora tècnica de l’entitat, explica que “des del Fons posam en marxa diferents campanyes quan hi ha situacions d’emergència i sempre que hi hagi ajuntaments disposats a fer-hi aportacions extraordinàries”. Rosselló aclareix que “no podem arrencar una campanya amb donatius de 50 o 100 euros només de particulars”.

Després de les notícies que efectivament tant Govern com Consell i diferents ajuntaments ja han anunciat la seva intenció de fer aportacions extraordinàries, el projecte de recaptació ja s’ha posat en marxa. “Hi anam sumant aportacions així com anam rebent recursos”, diu Rosselló, que inicialment explica que la Fundación EuroÁfrica ja té preparat l’espai de bodega d’un avió d’Air Arabian per partir amb aliments i mantes cap al Marroc. De totes maneres, reconeix Rosselló, “els hem recomanat l’enviament de doblers cap allà, perquè en situacions semblants ens hem trobat que quan els contenidors carregats arriben al lloc dels fets, les necessitats de la població ja poden haver canviat”. En canvi, afegeix, “amb els doblers pots anar modificant el projecte segons les necessitats i a més, si els inverteixes allà, també serveixen per reactivar l’economia d’aquests llocs”.

La primera aportació del Fons Mallorquí serà per a l’adquisició de tendes de campanya per a les persones que han quedat sense llar. Les tendes s’adquiririen allà mateix. El Fons també té previst que puguin participar dels doblers recaptats a la campanya una entitat que fa feina amb immigrants de l’Àfrica subshariana al Marroc i que han quedat atrapats també en una situació compromesa allà arran del terratrèmol. Una altra de les entitats que podria participar d’aquestes donacions té prevista la reconstrucció d’una escola.

“La situació a la zona de muntanya és desesperant”
Així com a Marràqueix i a les ciutats més importants la situació, segons explica Antònia Rosselló, ja està sota control, “a les comunitats de l’Atles encara no hi ha arribat absolutament res”. De fet, afegeix, la gent que mira de fer-hi arribar ajuda no ho aconsegueix “perquè pel camí es van trobant tants de desastres que no arribam amb l’ajuda on volem arribar. Ens trobam gent desenterrant fills, que no troben la dona, que no tenen aigua… La situació a la zona de muntanya és desesperant”.

Si no hi ha res de nou, la Comissió Executiva del Fons Mallorquí de Cooperació, divendres que ve aprovarà tots aquests projectes.

Finalment, i sobre la destinació dels doblers recaptats, Antònia Rosselló puntualitza que “no sempre als llocs on feim feina hi ha ONG mallorquines. Seria el cas de Líbia, també en una situació d’emergència per les inundacions, però amb la qual no tenim ni el mateix interès ni els mateixos lligams. A més, allà hi ha un estat fallit amb dos governs”. Igualment, la coordinadora tècnica del Fons deixa clar que “tot i que el govern del Marroc ha obert un compte per a aportacions, les nostres aportacions no passen per les institucions d’allà sinó per ONG i entitats que hi fan feina, i que en tot cas poden tenir relació amb l’administració d’allà en un àmbit molt local com ara batles o presidents de comunes”.

Totes les persones interessades a participar en aquesta campanya de forma particular poden fer les seves donacions al número de compte de Caixa Colonya ES56-2056-0004-4410-0056-8327.

Donacions de la comunitat marroquina
També han activat les donacions a la comunitat marroquina, a través del número de telèfon 632 330 810. Segons expliquen en el cartell de difusió, “prometem que les ajudes arribaran als afectats d’una manera segura”.

Càritas també s’hi afegeix
El Bisbat de Mallorca i Càritas Diocesana també han emès comunicats de suport al poble marroquí i han posat també en marxa una campanya de recaptació de fons. Les persones interessades poden fer els seus ingressos al compte ES04 2100 0011 8902 0098 3959 o al Bizum 38191 amb el concepte MARROC. El bisbe Sebastià Taltavull ha explicat que està informat de la situació a través del contacte directe amb Cristóbal López, arquebisbe de Rabat, i amb Abdellah Bidoud, cònsol del Marroc a les Balears.

PUBLICITAT

Back To Top
Search