Skip to content

Manacor aposta per un comerç sostenible i ecològic

Serà el primer municipi de les Illes Balears a adherir-se a la xarxa de Rezero. Ara han començat les visites als establiments i es preveu que el desembre es conegui quins locals són distingits amb el certificat de Comerç Verd.

Manacor distingirà els establiments que apostin de manera clara per la proximitat i la sostenibilitat. També per reciclar i reduir els residus i els productes d’un sol ús. Així se’ls certificarà com a Comerç Verd. És una col·laboració amb Rezero i serà el primer municipi de les Illes Balears que s’adhereixi a aquesta iniciativa.

Respon a la demanda social. De cada vegada són més les persones i negocis que opten per un consum ecològic i basat en els criteris esmentats, però per això és necessari tenir informació i formació al respecte.

Es valoraran diferents criteris

Esperen que a finals de desembre, per les festes de Nadal, la ciutadania ja disposi del llistat de comerços amb aquest distintiu. Però per això queda un llarg camí. Per començar, aquest dilluns 25 un grup d’educadors i educadores ha començat a fer les visites als locals del municipi per valorar si compleixen amb els requisits, els quals varien en funció del sector al qual pertanyen i del producte que ofereixen. Amb tot, la coordinadora de Rezero a les Illes Balears, Roser Badia, recorda que “no és un segell matemàtic, sinó que depèn de cada establiment i és un exercici de sensibilitat”.

A grans trets, es valorarà que disposin de productes a granel, que fomentin el retorn i la reutilització dels envasos, que vengui productes de proximitat, certificació ecològica i comerç just, i que els seus productes facilitin la reducció de residus i l’estalvi d’aigua i energètic.

L’objectiu de l’Ajuntament i l’associació és incloure el nombre més gran de comerços i així poder augmentar la quantitat de persones que optin per aquest tipus de consum. Per això no es limitaran a valorar els criteris abans descrits i atorgar el distintiu, sinó que la feina continuarà. Badia explica que a partir del gener es començaran a fer formacions específiques als que gaudeixen del segell.

El projecte també inclou accions dirigides a la ciutadania. S’elaborarà una guia de consum conscient amb informació, consells i alternatives.

Difusió per donar visibilitat

A aquests espais “se’ls donarà visibilitat i estaran geolocalitzats a comercverd.rezero.cat”, assegura la delegada de Comerç, Maria Antònia Truyols. També es farà una campanya de difusió a través de les xarxes socials.

Badia puntualitza que complir amb algun d’aquests requisits és “donar un valor afegit” i la possibilitat de no haver de fer tants de quilòmetres als ciutadans i ciutadanes que opten per aquest tipus de consum. Fet que també redueix la petjada ecològica, ja que la proximitat redueix, també, les emissions, com explica el delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà.

Ha estat ell mateix qui ha assegurat que aquest projecte s’inclou en el Pla Local de Prevenció de Residus. De fet, als Pressupostos hi ha una partida econòmica pensada per aquest projecte, la qual suma una quantitat de 10.000 €. Així, ha volgut destacar que “Medi Ambient i Comerç vagin de la mà, és bo”.

Back To Top
Search