Antònia Llodrà (AIPC) presidirà la Junta de Districte de Porto Cristo amb l’objectiu de dotar de pressupost propi i de més competències l’òrgan de govern del nucli costaner. Pel que…

“Manacor és ideal per anar sense cotxe, gaudim-ne”
Sebastià Llodrà és mestre d’escola. Des del 2015 és regidor a la Sala i durant aquest mandat ha assumit la delegació de Medi Ambient i Mobilitat, a través de la qual ha impulsat la ZPR. Aquesta setmana, el projecte ha fet una passa més, amb l’habilitació de 60 places d’aparcament a l’avinguda de Baix del Cos, que ha passat a ser de sentit únic.
De quan ençà s’ha fet efectiva la implantació d’un únic sentit per a l’avinguda de Baix del Cós?
Des de dissabte dia 15 a les vuit del dematí. Són mesures que no ho pareix però que duen feina. Primer es varen posar tots els senyals verticals i després hem pintat en terra. Tot això es preparava des de feia setmanes, però dijous ja se sabia que estaria a punt.
Aquesta actuació és un complement a la ZPR…
Més que un complement és una actuació que s’hauria pogut fer al marge de la ZPR. Però sí, no és un canvi aïllat, sinó previst dins tota la implementació de la ZPR i que s’afegeix als aparcaments de què ja disposàvem a zones que trobam enrevoltant la ZPR com ara els aparcaments subterranis de Na Camel·la i de la plaça de Sant Jaume. Amb l’actuació d’ara a Baix del Cós hem guanyat 60 places d’aparcament.
Feis comptes fer més actuacions per guanyar més places d’aparcament relacionades amb la ZPR?
De moment, no. La següent actuació és poder disposar dels aparcaments d’alta rotació, que pintarem de color magenta, el color identificador de la ZPR. Carrers com el de l’Amargura, el de n’Olesa, o les places del Cós o de l’Arquitecte Bennàssar deixaran de ser zona blava i seran per a aparcaments comercials. Només s’hi podrà aparcar una hora, amb un cost simbòlic de 10 cèntims, que és el mínim que demana la màquina per posar-se en marxa.
Tornem a Baix del Cos. Hi ha hagut una campanya informativa per als veïnats de l’avinguda?
Sí, hem fet el mateix que quan posàrem la ZPR en marxa. El batle, acompanyat d’un agent de policia i del delegat Joan Gaià han visitat comerços i negocis de restauració per explicar el que es feia, que al cap i a la fi no es tan traumàtic. Ans al contrari, també serà beneficiós per als veïnats perquè guanyen aparcament i perden trànsit.
No hi ha risc de saturació, idò?
No, la mesura està presa sobretot pensant en la gent que pugui venir de fora perquè caminam cap a un concepte de mobilitat que el màxim possible de moviments han de ser a peu o en bicicleta. A més, limitam la velocitat, i milloram així la protecció del vianant i la seguretat vial.
A banda de la pintura i els senyals verticals, heu afegit més senyalització volàtil o provisional per advertir del canvi?
Avui capvespre mateix hem reforçat la senyalització a la rotondeta de davant l’antic bar de Ca n’Andreu, a la confluència entre el carrer d’Antoni Galmés i la plaça del Cós.
Quan arribaran les càmeres? Estan pressupostades per al 2022?
Sí. El procediment de contractació està en marxa.
Hi ha qualque procediment legal relacionat amb qüestions de privacitat o d’intimitat que dificulti aquest tràmit?
No, perquè no són càmeres que enregistrin. Només detecten, identifiquen i guarden matrícules dins una base de dades a través d’un lector de caràcters. Si aquella matrícula està autoritzada per circular per dins la ZPR, cap problema. Si no hi està, ja s’actua.
I a partir d’aquí què més es farà a Baix del Cós?
Una vegada que tot això estigui fet, la feina que queda és recordar que allò més important no és qui hi pot entrar i qui no, sinó que qui hi entra ha d’anar a un màxim de 30 quilòmetres per hora i que s’ha invertit el sentit de prioritat. Mai bastarà tota la informació que es vagi donant.
Què passarà amb els residents que ara podien aparcar a la zona blava que a partir d’ara serà magenta?
A l’horari no comercial, aquests aparcaments seran d’ús exclusiu per als residents. Durant les hores comercials, en canvi, no hi podran aparcar. De totes maneres, convé recordar que la ZPR encara ara no ha eliminat ni una plaça d’aparcament en el centre. I anam amb la idea de convidar a aparcar a la forana i accedir al centre a peu.
Fa la impressió que hi ha hagut una certa laxitud a l’hora d’imposar sancions a qui circulava per la ZPR sense els permisos pertinents…
S’han fet campanyes informatives, amb informadors i amb presència de policia, que també ha imposat sancions. Quan hi hagi els aparcaments comercials, donarem una volta de pern més i passarem a una fase més punitiva.
Heu fet avaluació de com ha funcionat fins ara la ZPR?
Ho comentàrem a l’assemblea ciutadana. Hi ha hagut una baixada de presència de vehicles i una baixada d’emissions de CO2. La millora, per tant, és tant acústica com ambiental. El vianant ha guanyat més espai. I al carrer Major, al carrer de Ciutat o al de Pius XII, ja es veu que les persones que van a peu tendeixen a ocupar la part d’asfalt, com també la sensació que els conductors han abaixat molt la velocitat, sobretot en les hores comercials.
Què passa amb les barreres del carrer de l’Amistat i de la plaça de Sant Jaume? Ara estan sempre obertes…
La barrera és un element de control més. Ara està oberta i es pot emprar quan sigui necessari, com ho hem fet durant les campanyes de Nadal.
Plataforma per Manacor ha arreplegat més de 2.300 signatures contra la ZPR. Quina resposta els dones?
El que no val és voler aportar en contra del canvi climàtic i pacificar ciutats i quan ens toca aplicar la mesura a nosaltres arrufar el nas. El canvi implica que tots canviem. Qualsevol mesura pot crear alguna reticència, però el temps dirà si és correcte o no. Hem pres la mesura per la necessitat imminent d’abaixar el consum de fòssils i les emissions de CO2. Es tracta de guanyar espais dins la ciutat per a les persones que l’habiten. El cotxe tendeix a comportar-se com un gas, ocupa l’espai que li dones. No conec cap mesura pacificadora que hagi tengut volta enrere. Donam continuïtat al que s’ha fet els darrers 22 anys. Tot això sense entrar a valorar que l’arreplegada de signatures l’ha feta una plataforma d’un partit d’una persona que s’ha intentat presentar a les eleccions quatre vegades amb quatre partits diferents i no ha obtingut mai representació.
Teniu previst crear més carrers de plataforma única o totalment empedrats?
La filosofia de la ZPR és poder condicionar la mobilitat a cost baix. Per implantar la ZPR, no podem esperar a a tenir 200.000 euros per fer un carrer de plataforma única. Ara tenim nou quilòmetres lineals i 67 carrers amb l’únic cost de les marques vials i els discs que hem posat. Tot això no lleva que a llarg termini no s’hi hagi d’apostar, per aquestes altres intervencions urbanístiques. De fet, des del carrer de l’Amargura fins a la plaça de Ramon Llull, hi ha una obra prevista. L’altra és a l’avinguda del Torrent.
Vols afegir res més?
Som en un canvi de tendència. Les escoles demanen més espais per accedir al centre a peu o en bicicleta. També hi ha col·lectius i persones que ho reclamen. Hem d’entendre que Manacor és ideal per moure’s sense cotxes. Es tracta de crear zones d’accés de quinze minuts. I Manacor ho té i ho és, així. Gaudim-ne.