Skip to content

Manacor reconeix amb gran pompa Miquel Brunet, Guillem d’Efak, Maria Antònia Oliver i Antoni Parera Fons

Amb gran solemnitat i puntualitat elegant, la batlessa Catalina Riera dóna per iniciada la sessió. Una radiant Antònia Llodrà, pendent de l’organització de l’acte fins al darrer moment, dóna tota casta de detalls biogràfics, professionals i artístics sobre els reconeguts. És dissabte dematí i Manacor reconeix avui com a fills il·lustres Guillem d’Efak i Miquel Brunet, mentre que Maria Antònia Oliver i Antoni Parera Fons són reconeguts com a fills predilectes, la més alta distinció que es pot rebre en vida.

La delegada de Cultura alterna les seves intervencions amb les dels fiscals, encarregats de trobar objeccions als nomenaments. I abans que objeccions troben, només, noves alabances. Sebastià Llodrà, fiscal de l’expedient de Miquel Brunet, ressalta la voluntat i el coratge del pintor per sobreposar-se a un accident que el deixa llastat per a tota la vida i també a la voluntat familiar, que el volia sastre.

Joan Llodrà, fiscal de l’expedient del Bruixot barracaner, recorda que seguint els preceptes i cotilles morals de l’època, Guillem d’Efak no hauria estat una persona exemplar, i tanmateix, “ell, ànima lliure, sense cap dubte va transgredir fins a nivells espectaculars. ‘Saps que n’hi ha de coses per acusar-lo’ ens diu el seu biògraf: ‘De tenir molt de morro; de no tenir por de res ni de ningú’”.

Carles Grimalt, el regidor músic, semblava el més adequat per afrontar la tasca de fiscal per a Antoni Parera Fons, i reclamà que aquest nomenament signifiqui, també, “la incorporació de la música als premis Ciutat de Manacor”.

Finalment, Núria Hinojosa, fiscal de l’expedient de Maria Antònia Oliver, remarcava que fos la primera dona de la història que rebés aquesta distinció a Manacor.

Cadascuna de les intervencions dels fiscals era seguida d’una sonora ovació per part del públic assistent, que, aquesta vegada sí, estibava la minsa sala de plens manacorina.

I després de cada ovació, la batlessa Catalina Riera procedia al nomenament formal i solemne de cadascun dels reconeguts com a fill il·lustre o predilecte, segons el cas. Un fet que tornava ser interromput amb aplaudiments sonors i gests de complicitat entre Maria Antònia Oliver i Antoni Parera Fons i Mònica Pastor i Miquel Àngel Soler, que hi acudien en representació de les famílies de Brunet i D’Efak.

Clogué les intervencions dels regidors la batlessa Catalina Riera, adreçant-se als reconeguts: “Manacor vos estima”. Riera agraí el suport i el consens als grups de l’oposició i recordà que “un poble no són només els cases, els carrers i les places, sinó també els homes, les dones, els joves i els infants que l’habiten”. Riera acabà dient que els reconeguts “són mestres perquè han creat escola, sou els mestres, els caps de llança d’aquest Manacor cultural”.

En nom dels guardonats, parlà Maria Antònia Oliver, que agraí el reconeixement i recordà la seva vinculació personal amb els altres tres reconeguts.

L’acte es clogué amb el descobriment dels retrats de Guillem d’Efak i Miquel Brunet, obra de Sebastiana Galmés i amb un espectacle musicoteatral a càrrec de Roger Pistola i Xesca Vadell.

Back To Top
Search