skip to Main Content

Manacor vol dur aigua de qualitat a la zona costanera sud

Es tracta d’un projecte conjunt amb Felanitx per millorar la qualitat i la quantitat d’aquest recurs. Proposen construir una artèria de distribució de 24 quilòmetres fins a s’Horta que, si s’aprova, es finançarà amb l’Import de Turisme Sostenible.

L’Ajuntament de Manacor, juntament amb l’Ajuntament de Felanitx, preveu construir una canonada de 24 quilòmetres que faci arribar l’aigua dessalada, potable, des de Manacor fins a la zona costanera sud. Això suposaria que arribi fins als nuclis de Cales de Mallorca i Cala Murada a Manacor, i a s’Horta i Portocolom a Felanitx. Un projecte que presenten a la convocatòria perquè sigui finançat amb l’Impost de Turisme Sostenible i han sol·licitat un pressupost de 8.169.967,9 € per executar-lo.

Una actuació que ja es va preveure al Pla de Gestió de la Demanda del Pla General de Manacor i que s’emmarca en la planificació de l’ampliació de la xarxa de subministrament d’ABAQUA. Recordar que en aquests moments està en construcció el tram que duu aigua dessalada des de Maria de la Salut fins a Petra i que l’empresa depenent de la conselleria de Medi Ambient treballa per començar la continuació d’aquest, que anirà des de Petra fins a Manacor. I la tercera part, que seria la que contempla el projecte supramunicipal, aniria a càrrec de la SAM.

Des del moment en què s’aprovi, calculen que tardaran dos anys a tenir els tràmits fets i les obres finalitzades.

Aigua de qualitat

Si s’analitzen els detalls, es veu com l’artèria de subministrament garantirà aigua “de bona qualitat i permetrà fer una extracció i utilització de recursos naturals el més assenyat possible”, tal com apuntava durant la presentació del projecte aquest dilluns el batle del municipi, Miquel Oliver. Factor a tenir en compte, ja que els aqüífers que abasteixen el centre de Manacor presenta problemes de qualitat, mentre que els de la zona costanera estan sobreexplotats. Dues problemàtiques que, calculen, es podrien solucionar aportant un cabal estable anual d’altres fonts per tal d’alleugerir-los la pressió.

És en aquesta mateixa línia que es posiciona el batle de Felanitx, Jaume Montserrat. Observa que “aquesta artèria donaria aigua estable i bona” als dos municipis i permetrà “recuperar els nostres pous”. En el seu cas, els dos pous que els abasteixen estan dins Manacor, així com els que abasteixen Manacor, estan dins el terme de Felanitx.

De manera que si es duu aigua dessalada a través de la canonada que arribarà a Manacor des de Petra, permetran que els aqüífers recuperin els seus nivells d’aigua tant en qualitat com en quantitat. I és que, tal com comenta la presidenta de la SAM, Cristina Capó, els pous han de descansar perquè l’aigua no estigui salinitzada.

Gestió de la xarxa

Oliver ha fet referència al desig que té l’equip de govern de fer “una gestió integral de l’aigua amb l’objectiu que puguem tenir aigua de qualitat, que és per això que vàrem començar amb la potabilitzadora”. “També tendrem qualitat i quantitat gràcies a ABAQUA”, ha dit.

Back To Top
Search