Skip to content

NOTÍCIA

PUBLICITAT

Margalida Fullana rep el Reconeixement de Mèrits en un teatre ple a vessar

“Els nostres majors han patit per la nostra cultura perquè no els ha estat fàcil conservar i transmetre amb senzillesa allò que des de diferents àmbits sovint s’ha intentat arraconar”, explicà el padrí de l’homenatjada, Bartomeu Adrover. Per aquest motiu, entre molts altres, “el Ple de l’Escola Municipal de Mallorquí ha decidit atorgar el Reconeixement de Mèrits 2017 a Margalida Fullana Sagrera, per la seva aportació a l’ensenyament i la difusió del ball mallorquí i la cançó popular”, anuncià davant el públic el presentador de l’acte, Miquel Vives.
A l’acte de Reconeixement de Mèrits també hi participaren els membres de la coral de Fartàritx i els de la coral de l’IMAS, i glosadors, sonadors i balladors, que han acompanyat madò Margalida cantant i ballant.
“Sa madona Margalida sempre ha contat que des de ben petita va començar a cantar mentre feien feina al camp i que el primer ball que recorda la varen alçar en pes per damunt els caps de la gent per posar-la enmig del rotlo perquè ballàs”, explicà qui exercí de padrí de l’homenatjada, Bartomeu Adrover. “Més enllà d’una visió romàntica, comprovam com la vida del camp, amb les seves dureses, sempre ha fet sorgir la bellesa de les formes, és per això que el nostre ball es diu ‘ball de pagès’, perquè cantam i ballam tal com és la gent pagesa: discretament i serenament, amb delicada elegància”, afegí.
Bartomeu Adrover, que va ser alumne de madò Margalida i ara és professor de ball de pagès a l’Escola Municipal de Mallorquí, recordà que “va ser devers l’any 1975 que l’amo en Toni Aleix feia balls a carrers i madò Margalida els obria”. “Uns anys més tard, madò Margalida, l’amo en Jaume, l’amo en Tomeu Pipiu, l’amo en Tomàs Sacos, en Tomeu Fons i la seva dona, na Bel, na Margalida Galereta i na Margalida Prima s’agruparen sota el nom d’Així balla Manacor i crearen la molt anomenada i enyorada cotxeria, vertader centre cultural, on no només s’hi ensenyaven els balls d’aquí, sinó també les tonades de fer feina al camp, les cançons i jocs de matances i les ximbombades dels Darrers Dies”, afegí.
Durant el seu parlament el padrí va recordar emocionat que “la manera que tota aquella gent tenia d’ensenyar a cantar i ballar no era en absolut com si fos una acadèmia, sinó com s’ha ensenyat sempre en el món de la pagesia: la gent major ballant i els joves seguint com bonament podíem els punts, l’estil i la postura”. “La paciència de madò Margalida ensenyant tota aquesta cultura era infinita, i de tant en tant ens agafava de part i ens ensenyava alguna d’aquelles mateixes que tenia reservades i ens la transmetia com si fos un secret ben guardat i tret només per a ocasions especials, i aquest era el nostre més valuós premi que podíem rebre de la nostra mestra”, recordà Bartomeu Adrover. En acabar l’acte tots els que assistiren a l’acte de Reconeixement de Mèrits varen poder gaudir d’un petit refresc defora el teatre i, evidentment, la música i el ball hi continuaren ben presents.

PUBLICITAT

Back To Top
Search