Ahir dijous vespre i organitzada per l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor es va fer la tercera marxa de torxes contra la violència vers les dones. A les set a la plaça de sa Mora, abans de començar la marxa cap el centre, es va llegir el manifest que adjuntam al final de la notícia. Un centenar de persones desfilaren cap el carrer de Ciutat on, amb la col·laboració de comerciants de la zona que s’hi implicaren amb cartells i llaços liles, continuà la marxa cap a sa Bassa. L’acte va acabar a la plaça del Palau amb la lectura d’un poema de Maria Mercè Marçal davant l’olivera. Després de la lectura, un pilar de quatre dels Al·lots de Llevant amb desplegada de pancarta inclosa per part de l’enxaneta s’ha clos la III Marxa de Torxes. Dins el centenar d’assistents s’hi pogué veure representació de Podem, Partit Popular i MÉS-Esquerra.
MANIFEST PEL DIA CONTRA LA VIOLÈNCIA VERS LES DONES – 2017
Assemblea Antipatriarcal de Manacor
Avui, 23 de novembre, tornam a sortir al carrer per seguir lluitant per l’eliminació de les Violències Masclistes. Un dia més que tornam a cridar que “ENS VOLEM VIVES”.
Si toquen a una ens toquen a totes: 90 feminicidis enguany a tot l’Estat espanyol. Aquesta xifra s’allunya de l’oficial, que només contempla les dones que han estat assassinades per les seves parelleso exparelles que fins ara han estat 44 dones. Així l’estat espanyol deixa de reconèixer 41 dones assassinades. Així mateix, que no hi hagi hagut víctimes mortals no significa que no hi hagi hagut violència cap a les dones. Just a la comarca de Llevant, el primer mig any s’han demanat 64 ordres de protecció.
A instàncies de Feminicidio.net, només una dona ha mort a causa del masclisme enguany a les Illes, a Eivissa, i a hores d’ara no se’n sap ni el nom. Tot i així, les Administracions no han fet canvis significatius per afrontar la problemàtica, mentre que la societat segueix dividida en uns temes que ja haurien d’estar assumits. Recordam que l’any passat hi hagué 100 feminicidis, dels quals 8 foren a les Illes.
Els assassinats de les dones són la cara més visible i més cruel de les violències masclistes. Però aquesta violència es dóna en molts altres àmbits de les nostres vides. Que les dones cobrem menys que els homes per fer la mateixa feina, és violència. Que els treballs de cura i reproductius recaiguin sistemàticament sobre les dones, és violència; Que les parelles ens controlin el mòbil o la forma de vestir, Que la publicitat ens tracti com a objectes sexuals, és violència, El sostre de vidre; l’explotació sexual, i un llarg etcètera, és també violència masclista.
Vivim en una societat patriarcal que té com a màxim objectiu mantenir la dominació masculina envers les dones, perpetuant i alimentant la violència cap a nosaltres. Per això avui denunciem la gravetat d’aquest fenomen estructural i globalitzat, que expressa la discriminació de gènere existent en les nostres societats i que es transmet mitjançant la socialització de gènere. Es tracta de models i pautes culturals que fomenten aquesta violència i que ens diuen de quina manera ens hem de comportar, hem de ser o ens hem de relacionar.
Per tant hi ha la necessitat d’actuar amb urgència, som la meitat de la població i ens estan matant.
Fan falta accions normatives, educatives, de sensibilització… Però també dones organitzades, sororitat, autodefensa feminista i no normalitzar els feminicidis. Així com homes feministes, que es qüestionin la seva masculinitat i lluitin contra el masclisme.
Des de l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor volem expressar que les nostres exigències són les mateixes que l’any passat perquè el patriarcat no ha retrocedit ni una passa i les institucions segueixen sense adoptar mesures fortes contra ell, per tant, una vegada més, EXIGIM:
-
Que les dones tinguem dret a decidir sobre el nostre propi cos. Volem que les al·lotes de 16 anys puguin avortar lliurement sense necessitar el consentiment dels seus pares i mares. Volem també que s’elimini l’objecció de consciència als hospitals públics. A Manacor molts ginecòlegs i ginecòlogues fent ús del seu dret d’objecció de consciència trepitgen el dret de les dones i fan que aquestes hagin d’esperar més dies a l’espera que algú es digni a practicar l’avortament.
-
Que l’Ajuntament de Manacor garanteixi tots els recursos necessaris per a la protecció i recuperació de les víctimes de Violència de Gènere, també dels seus fills i filles. Exigim recursos específics, però també una xarxa i treball transversal des de les institucions: Escoles, Policia, Serveis socials, jutjats, centres de salut i hospitals, etc. En aquest punt ens referim també a una partida econòmica específica per l’erradicació i prevenció de les violències masclistes tal i com vàrem demanar enguany al Ple de l’Ajuntament
-
Que els negocis i publicacions escrites de Manacor no utilitzin publicitat sexista ni el cos de la dona com a reclam i que l’Ajuntament de Manacor dugui a terme campanyes de conscienciació.
-
Que es visibilitzin les dones al municipi de Manacor. No permetem que l’Ajuntament només pensi amb els homes alhora d’anomenar els carrers i les places, o alhora de fer homenatges i donar premis, o alhora de contractar art i cultura. Dones amb talent n’hi ha tantes com homes. A més, exigim un Pla General que contempli la perspectiva de gènere: volem una ciutat pensada per i per a les dones.
-
Que l’Ajuntament de Manacor faci efectiu d’una vegada el Pla d’Igualtat després de 10 anys d’obligació normativa. Volem un pla d’igualtat per a l’administració i per a la ciutadania, amb mesures de prevenció de la violència i eradicació de les desigualtats. Un pla d’igualtat real que contempli totes les àrees de l’administració i que compti amb pressupost i accions efctives per implementar-lo.
Si toquen a una, ens toquen a totes. Recordam: 90 feminicidis. Tenim clar que sense la unió de totes, no acabarem amb la violència masclista, Tan clar com que hem d’acabar amb ella. Acabem amb el patriarcat. Ens volem vives!
Visca la lluita feminista.