Les veus contra els excessos turístics envoltaran el Consolat de Mar. Serà dimarts dia 27 de setembre a partir de les 19 h. Una protesta que ha nascut de l’impuls ciutadà i que es fa coordinament amb una quinzena de ciutats europees. Amb el lema Prou Turistificació, Mallorca se suma a l’estratègia ciutadana coneguda com a Collapse Tourism Day, que es farà a diferents ciutats del sud d’Europa.
“Volem estrènyer simbòlicament el Govern amb una cadena humana”, explica la portaveu del Gob, Margalida Ramis. “Ja no basta cridar ‘Prou Massificació!’, ara necessitam un tèntol perquè de cap a cap d’any la nostra societat està turistitzada. Això vol dir que consumim més recursos i més territori. Perdem qualitat de vida i ens fa més pobres. També veim com es mercantilitza l’espai públic i es frena el desenvolupament d’altres sectors productius que haurien d’ajudar a desinflar el pes de l’economia turística”, afegeix la responsable del Gob.
La protesta consistirà en una cadena humana i l’han convocada més d’una trentena d’entitats d’arreu de l’illa. La cita és dimarts dia 27 de setembre a les set de l’horabaixa. Serà llavors quan una cadena humana envolti el Consolat de Mar de Palma. Aquest mateix dia es commemora el Dia Mundial del Turisme, però les entitats convocants estan decidides a “denunciar els impactes i les conseqüències de la intensificació turística després de l’aturada que va suposar la pandèmia. “Hem vist com un virus va frenar en sec el turisme a escala global, sabem quines han estat les conseqüències i no feim res per explorar altres vies, per diversificar l’economia i fer-nos més resistents a les possibles crisis”, justifica la portaveu del GOB, Margalida Ramis.
Turistificació a Manacor
Per a l’entitat ecologista Gob, els efectes més destacats del turisme a Manacor serien “la pressió que suposen els fondejos de barques turístiques i recreatives a la posidònia i l’entorn protegit de les cales verges, també la pressió que rep aquest espai natural dels visitants que hi van a peu”, destaca Ramis. Però segons el Gob també hi ha altres efectes, com “les noves urbanitzacions que es desevolupen a Cales de Mallorca, a Cala Murada o a s’Estany den Mas. Són construccions de luxe destinades a compradors estrangers i rics, igual que les grans possessions que estan a la venda. El turisme fa que Mallorca només sigui per a qui ho pugui pagar i alhora ens fa cada vegada més pobres i ens resta qualitat de vida”, lamenta Margalida Ramis.
La cadena humana no serà una acció aïllada. Forma part del que s’anomena Collapse Tourism Day. Un programa de concentracions que s’han organitzat de manera coordinada amb la xarxa de ciutats Sud d’Europa contra la Turistització (SET). Aquesta xarxa agrupa plataformes ciutadanes de Mallorca, Venècia, València, Sevilla, Pamplona, Lisboa, Màlaga, Malta, Madrid, Girona, Canàries, Sant Sebastià, el Camp de Tarragona i Barcelona. En tots aquests punts se succeiran les protestes dimarts dia 17 de setembre contra els efectes que té el turisme massiu en la pèrdua de poder adquisitiu, en la minva de la qualitat de vida i també en les dificultats que provoca en l’accés a l’habitatge. “No podem continuar creixent sense límits perquè ja veim el desastre social i ambiental a l’horitzó”, reivindica Margalida Ramis des del Gob.