Una cinquantena llarga de persones posaren peu davall taula a Can Lliro per acudir al XVII Sopar per la República, que enguany comptà amb l’actuació de Vers Endins, el grup de música i rapsòdia poètica que lideren Glòria Julià i Víctor Leiva.
L’encarregat enguany d’exercir de mestre de cerimònies i també d’orador abans de l’actuació musical va ser Miquel Oliver, líder de Més per Manacor – Esquerra.
Oliver aprofità el seu parlament per recordar que “l’homenatge que retem avui a unes idees i unes persones ha anat calant i arrelant dins el nostre poble. Un exemple molt clar del que dic, encara que pugui semblar una anècdota, és que al ple ordinari del mes passat, del mes d’abril, el Ple de l’Ajuntament de Manacor va acordar amb un 80% de vots a favor i nomes amb la vergonyosa abstencio (pero no vot en contra) del PP, que l’Ajuntament fes un homenatge pòstum als funcionaris que per ser fidels al batle Garanya varen ser depurats, i fins i tot cinc d’ells afusellats, l’any 1936”.
Oliver es felicità d’haver pogut incidir quan va ser batle, en el fet que el mural de Frau i Ramis quedàs instal·lat al cementeri de Son Coletes després de dècades d’infructuosa reivindicació.
L’exbatle manacorí resumí les idees republicanes així: “Necessitam una societat més justa, necessitam un país més lliure per poder tenir una societat més pròspera i més feliç. Per això moriren, i sobretot visqueren en Garanya, en Darder, en Companys i tants d’altres avançats al seu temps. Per aquests mateixos anhels però avui, està fent camí la proclamació d’una república a menys de tres cents quilòmetres d’aquí. Una república germana, que sens dubte servirà d’esperó perquè els mallorquins facem el cap més viu i ens posem les piles.
Oliver acabà denunciant “la falta de projecte que hi ha a l’Ajuntament de Manacor” i es proposà “d’aquí a dos anys poder estar en condicions d’assolir el poder per seguir amb aquella revolucio tranquil·la que iniciàrem aquells mesos que la gent de l’esquerra del país fórem qui governàrem Manacor.