skip to Main Content

Miquel Serra:“És un acte de resistència organitzar, assistir i participar en concerts”

Des que va començar la pandèmia, ha canviat l’experiència a damunt dels escenaris? En parlam amb Miquel Serra i Jorra Santiago, dos músics manacorins que el passat cap de setmana van participar en el programa de fes- tes de la Mercè organitzat per l’Ajuntament de Barcelona.

Mesures de seguretat, poc aforament i restriccions. Els festivals de gran format han canviat i s’han adaptat a les mesures sanitàries, com ha estat l’experiència a Barcelona?

Miquel Serra: Sempre està molt bé tornar a fer concerts. S’agraeix qualsevol opció perquè no s’aturi el món de la música. Jo crec que no ens he de posar nerviosos per les condicions que ens trobam perquè els organitzadors massa fan.

Jorra Santiago: l’experiència va ser com un concert normal però amb més bones condicions. Es cobra bé, et vénen a cercar a l’aeroport, no estàs tan cansat i et donen dinar, una sèrie de comoditats que quan no és un esdeveniment tan gros no passa. Clar, arribes més descansat i passes més gust. El sotrac que comporta fer un viatge no és tan dur per això. Pel que fa a les mesures, com a qualsevol ofici ens va tocar dur la mascareta o rentar- nos les mans, fins que no vam començar a cantar no ens la vam treure. Una cosa que em preocupa és que al futur més immediat sembla que només hi podrà haver iniciatives de caràcter oficial i això és una llàstima. Sobretot per grups com nosaltres perquè, per un que feim, n’hi ha quatre a llocs més petits i de producció senzilla.

Us han cancel·lat molts de concerts des que va començar la pandèmia?

MS: Nosaltres vam treure el disc i vam fer dos concerts, un al bar Lisboa i l’altre a Can Lliro. Després hem tocat al Poesia i + i al Teatre Principal de Palma. Jo entenc que ens haguessin cridat per fer-ne set o vuit de concerts per Catalunya, però això no ha passat. No s’han cancel·lat, simplement no s’han donat. Tot el que és l’oferta de concerts d’estiu ha quedat desmembrada.

JS: Jo entenc que amb aquesta situació els programadors ho tenen difícil. Vulguis o no dur un grup de Mallorca és un risc si no és un grup molt consolidat. Els programadors amb aquesta situació de crisi s’han aferrat a les apostes segures.

MS: De fet, això ha passat amb el festival Mallorca Live d’aquí, que tenia una programació variada i s’ha aferrat als punts forts del seu programa.

Diríeu que no a tocar a un lloc per por al contagi?

MS: En absolut. Si fos així no sortiria de ca nostra per anar a fer feina o passejar. Com va dir el gerent del teatre principal, “no hi ha constància de cap contagi que s’hagi donat a cap espai cultural”. Els fan ser excessivament pulcres. Dins l’avió d’anada i tornada de Barcelona hi havia entre 200 i 250 persones sense espai de seguretat. En canvi, als concerts, et separaven amb cadires de dos, amb les distàncies de sempre i amb la incòmoda sensació que no et podies moure i que pràcticament no podies participar en el concert. Els concerts són dels llocs més segurs que hi ha avui en dia. Aquí es veuen les prioritats en àmbit estatal: els avions no es poden aturar però els concerts sí.

JS: I quina és la imatge que sempre s’ha tengut de la música popular? La música popular està estigmatitzada, tenen una imatge dels anys vuitanta quan un concert era el lloc on es reunien la gent marginal. Això no passa ara.

MS: El que passa, crec, és que els espais culturals són espais incòmodes, allà hi deim com ens sentim i són com amplificacions fora filtres.

Quina és la sensació que heu tingut amb el públic tocant en aquestes condicions?

JS: La proposta de Jorra i Gomorra és difícil de dur a terme si ens barren el contacte i l’intercanvi de sensacions amb el públic. Trob que el concert perd un 40% de l’encant, perquè nosaltres solem fer bromes, interpel·lar al públic, de fet parlam amb el públic de manera natural, ens surt això. Per exemple, la cançó de Windom Earl sempre la canta tothom però en canvi al darrer concert no la cantava ningú i és normal quan tens un morral a la cara. Així i tot, estic molt content de la gent que va venir i dels organitzadors però són concerts freds i estranys.

MS: A mi ja em va bé perquè estic acostumat a concerts on deman silenci i m’agrada tenir la sensació que m’escolten. Ara creus que t’escolten però no veus les expressions. El fet de dur la mascareta, com oient, reprimeix molt com un es comporta a un concert, maldament li agradi molt. Estàs més cohibit, estàtic i passiu i això ho detectes, però bé, és el que hi ha.

Considerau que anar a un concert és un acte de resistència? 

MS: Sí. De no acabar de cedir a totes les pressions que hi ha damunt la ciutadania. És una qüestió de desequilibri entre diferents àmbits, i dins totes les dificultats que hi ha en l’àmbit de la cultura trob que és un acte de resistència organitzar, assistir i participar en concerts.

JS: L’únic que pens és que és molt curiós com ha canviat tot del confinament a ara. La gent a les 20 hores sortia al carrer i aplaudia als sanitaris, hi havia un gest d’amabilitat cap aquest sector professional, també s’alabava la feina de músics i artistes que oferien continguts en línia i ara, justament, els sectors més castigats són aquests. El sanitari i el cultural apleguen tota la bateria de mesures restrictives i això no es valora sinó tot el contrari.

Els grans festivals s’han pogut adaptar però, en canvi, espais de petit i mitjà format no tenen opció de fer programació musical … La Covid-19 enfonsarà una part de l’escena?

MS: Això farà molt de mal al circuit. L’àmbit institucional és l’únic que podrà oferir alguna cosa. El Lisboa a Palma està tancat i Can Lliro a Manacor duia una inèrcia molt bona. Ja veurem si més endavant tornaran a aixecar el cap.

JS: De fet, on tocaran els grups que comencen o els grups que estan al marge de les tendències que són interessants i que fan avançar l’escena des de baix? No hi anirà un ajuntament a contractar-los.

Teniu concerts pròximament?

MS: Jo no tenc cap concert. No hi ha res. Anirem fent discs.
JS: Sí, farem discs o anirem d’excursió, farem randa, mirarem la televisió… (Riuen).

Back To Top
Search