Ni quan va fer Acorar va ser més poderós que ara. Toni Gomila encarna Joan March, Verga, a Reis del món, l’adaptació de la novel·la de Sebastià Alzamora produïda pel…

Música contemporània, electrònica, estrenes i joves intèrprets al 79è concert Organis Festival
Un conjunt format per alumnes del Conservatori Superior de les Illes van interpretar a Manacor, el 28 de maig, un seguit d’obres que demanaven una visió de la música que necessita l’aplicació de noves tècniques interpretatives contemporànies, pròpies de cada instrument. En tot cas, un concert de cuidada i brillant execució, on es va lluir tant el professor director, Albert Díaz, com els alumnes intèrprets. Xavier Gelabert, que va presentar i codirigir el concert, explica com va sorgir aquest projecte amb joves músics. L’ensemble, on hi havia violins, violes, violoncel, guitarra i guitarra elèctrica, fagot, contrafagot, clarinets, flauta, veu, percussió i electrònica estava format per alumnes que cursen els estudis superiors i entre els quals hi havia manacorins. Es va aprofitar el centenari del músic i matemàtic Iannis Xenakis per programar Anaktoria; i que recordar, és la primer obra de Xenakis interpretada en directe a Manacor. A més, era l’estrena absoluta d’algunes obres: Toru, d’Alvaro Rosselló; Vesprals de Llorenç Prats; Polaris 2 de Jordi Rodríguez a més de Hidden kisses de Gelabert. Cal dir que l’obra Vesprals obtingué el premi de creació audiovisual i contemporània de l’IEB.
Xavier, en primer lloc, com i quan va sorgir aquest projecte amb el conservatori Superior?
Aquest és el segon concert d’estrenes mundials que es programa. L’any passat, també el primer dissabte de Fires i Festes, va venir l’Ensemble L’itinèraire de París amb quatre compositors internacionals. Aquest any hem estat treballant intensament amb Albert Díaz, director del Conjunt Contemporani del CSMIB per poder fer el mateix amb autors i músics de la nostra terra. Aquests són projectes que duen molts mesos de planificació i treball i per això mateix ja tenim planificat amb el regidor de festes, Artur Aguiló, el de l’any vinent. Tindrem altra volta 6 compositors internacionals a la nostra ciutat durant cinc dies preparant el III concert d’estrenes mundials amb el Morphosis Ensemble.
Els alumnes eren de diferents departaments instrumentals, com s’han coordinat per dur a terme aquest projecte?
Com he comentat abans aquests són projectes que poden dur mesos de feina; en aquest cas la coordinació instrumental ha estat més senzilla, ja que tots els joves intèrprets són alumnes de l’assignatura de Conjunt Contemporani.
Hi havia implicat el departament de Composició?
No; en tot cas hi han participat l’Aula de Composició de Llucmajor que pertany a l’EMAE i l’Aula de Composició Xavier Gelabert.
Els alumnes tingueren veritablement una actuació brillant. Com veus ara la interpretació de la música contemporània amb electrònica?
Plantejar-se això és exactament igual que plantejar-se com veig la interpretació de la música contemporània amb piano. L’electrònica ha de passar i passa ja en aquests moments com un instrument més. Si us fixau al programa de mà hem inclòs els tècnics que manejaven l’electrònica com un músic més.
Tens previst treballar més amb el Conservatori Superior?
Això no depèn de mi. Ara mateix hem presentat aquest programa, que era d’alt nivell, i ja veurem.
Tens altres projectes on hi hagi joves instrumentistes implicats?
Sí; de fet el pròxim 18 de juny presentarem el meu segon treball discogràfic “01.XG – Obra per a Orgue” a l’Orgue Grenzing de l’església d’Alaró on participa el jove organista Nofre Morey Munar a més d’una sèrie d’organistes locals i internacionals. Pel que fa al mes de juliol i agost, el Conjunt de Cambra de Llucmajor dirigit per Andreu Julià estrenarà “Dies Festus”, un encàrrec conjunt amb l’Ajuntament de Llucmajor on hi participa Núria Pinillos (alumne de l’IES Mossèn Alcover) en la part cinematogràfica i que combinarà Música, Arquitectura, Cinema i Gastronomia.