Skip to content

NOTÍCIA

PUBLICITAT

“No és que la literatura d’entreteniment s’hagi de promoure, sinó que hem de llevar-nos molts de prejudicis”

Aina Fullana és escriptora i professora de català. Hi parlam perquè ens expliqui l’experiència de coordinar el cicle de conferències ‘Literatura en clau de pòdcast’ de l’Escola Municipal de Mallorquí.

Com sorgeix la idea de muntar aquest cicle?
L’Escola de Mallorquí cada any organitza dos monogràfics. Enguany hem pensat que podria coordinar-ne un jo, perquè hi faig feina com a professora. I hem decidit fer-lo diferent: parlar de literatura, però no en format conferència, sinó de manera més lúdica i dinàmica, en format pòdcast, que ara està de moda.

Com heu fet la tria dels pòdcasts participants?
He intentat fer una tria variada i original. També que provinguessin de diferents territoris catalanoparlants. La majoria dels qui hi participaran interactua amb la literatura des de la pròpia experiència com a lectors. És com si sentissis xerrar uns amics sobre literatura. També ens interessava que es parlàs de diferents gèneres, des de la poesia o l’assaig fins al manga.

Dels pòdcasts mallorquins, n’hi ha un de més consolidat, “Pati de butaques”, conduït per Júlia Mérida i un de més incipient, “N’hi n’hi”. Què ens en pots contar?
“N’hi n’hi” són en Martí Grimalt, na Sofía Lozano i en Jeroni Mas. Els hem duit precisament per això, perquè no són tan coneguts. Són una mica més joves, més inexperts, però ho fan tots des d’una passió com a més tendra, en el sentit positiu de la paraula. Crec que ho han deixat anar, fins i tot, perquè cadascú ha fet la seva vida, però han acceptat fer aquest programa per a l’Escola de Mallorquí. I ells parlen com a lectors, però en Jeroni també escriu –va guanyar l’any passat el premi Salvador Iborra de poesia d’ArtJove. I na Júlia Mérida ja és coneguda per tothom, aquí! Normalment fa el pòdcast sobre música, però aquesta vegada farà una combinació de música i literatura.

“Puja al puto robot” és un pòdcast dedicat a l’univers del manga, l’anime i la cultura pop. S’ha de promoure la literatura d’entreteniment?
Més que promoure-la, el que hauríem de fer és abandonar tots els prejudicis, perquè sovint els còmics, les novel·les gràfiques, i els llibres il·lustrats en general, no són ni considerats literatura, directament. I escoltar el pòdcast “Puja al puto robot” també m’ha fet descobrir referències i influències que venen del món del manga i l’anime i que jo no n’era conscient.

El pòdcast que tancarà el cicle prové del País Valencià. Què ens oferiran?
A cada programa de “Gent ràndom” parlen d’un llibre diferent, i la cosa és que ho fan amb una mirada molt conscient del seu entorn. D’una manera o una altra, sempre fan veure que pertanyen al País Valencià i crec que és important que quan xerram de literatura escoltem el que té a dir la gent de la resta del territori, que no ens quedem dins aquesta endogàmia, que de vegades passa.

Creus que els joves estan interessats en la literatura? És un fenomen naixent o sempre ha existit?
Crec que sempre ha existit, però ara tenim la sort que hi hagi aquest boom a les xarxes socials en català, i que se promogui un món que consideram tan analògic com la lectura des de les noves tecnologies.

PUBLICITAT

Back To Top
Search