Skip to content

NOTÍCIA

PUBLICITAT

Nofre Fullana: “El nostre lema és que la gent pugui decidir què fa amb les seves ametles”

L’any 2013 un grup de companys varen muntar el mercat rural de Son Macià, i per fer-ho varen haver de crear una associació. El seu objectiu no era només vendre els seus productes, sinó dinamitzar el sector agrícola de Son Macià. Paral·lelament a això varen saber que a Porreres retiraven una trencadora i la varen anar a veure amb la intenció d’adquirir-la per ells. Un d’aquests joves és Nofre Fullana i ens conta com va ser tot aquest procés. “Vàrem comprar la trencadora i vàrem arreglar una cotxeria. El 2015 ho teníem tot a punt, record que el dia 29 d’agost vàrem començar a oferir el servei. És un servei per socis de l’associació, però fer-se soci just val un euro. El nostre primer objectiu era no deixar perdre un patrimoni industrial, una màquina ideada i creada a Porreres, una màquina molt senzilla, de fusta i ferro. A Mallorca avui en queden tres o quatre.”

D’això ja en fa dos anys i estan molt satisfets del projecte. “Enguany serà la nostra tercera campanya. Tendrem obert tots els dissabtes al matí de setembre fins a cap d’any. Aquí hi ve gent d’arreu de Mallorca: de Sóller, Pollença, Ciutat… A vegades és gent que ve per un saquet d’ametles, per poder fer el torró de Nadal, per poder-ne menjar una grapadeta cada diumenge… Aquest és el perfil de gent que ve.”

Això no ho fan per guanyar doblers. “Els doblers que feim els reinvertim en les màquines, no en treim cap benefici. El nostre objectiu, el nostre lema, és que la gent pugui decidir què fa amb les seves ametles. Avui en dia, la gent, si vol rebre ajudes, ha d’estar afiliat a una OPFH (organització de productors de fruites i hortalisses). Qui tria aquest camí tendrà una subvenció, però haurà de dur les seves ametles a una cooperativa i entregar tota la producció. Nosaltres volem ser una alternativa a això.”

També ens parla dels nous reptes que tenen al davant: “Actualment estam en tràmits de papers per obtenir el registre sanitari. Hi ha gent que ve que voldria comercialitzar les seves ametles sense passar per una OPFH , i per poder-ho fer necessiten que les màquines tenguin el registre”.

El futur de l’ametlerar
Nofre té molt clar quin és el camí a seguir per salvar l’ametla de Mallorca. “Avui en dia la xylella és la gran por que tenim tots, però hi ha molts altres problemes: el canvi climàtic, l’abandonament de fora vila, les males podes, l’envelliment dels arbres, la manca de renovació… Però tot això es pot combatre si hi ha voluntat. L’impost turístic hauria de servir per fer noves plantacions, per investigar la xylella… Això compensaria el pagès per tots els serveis ambientals que no estan recompensats: la bellesa del camp, els arbres, les parets, les síquies…”

Nofre forma part d’APAEMA (associació de productors ecològics) i creu que l’agricultura ecològica pot ser la salvació de l’ametla mallorquina. “Avui en dia el cultiu de l’ametlerar augmenta a tot el món. Aquí a Mallorca tenim una producció de 200 quilos de bessó per hectàrea; a Califòrnia és de gairebé 2500 quilos. Nosaltres no podem competir en quantitat, per això hem de competir en qualitat. Per altra banda hem de valorar que actualment hi ha més demanda que oferta d’ametla ecològica; i que el quilo de bessó es pot arribar a pagar dos euros més car. Totes aquestes dades ens indiquen clarament quin hauria de ser el camí. A Mallorca avui ja hi ha 300.000 hectàrees d’ametlerars adscrites a l’agricultura ecològica, això és un 10% del territori. Hem de fer créixer aquestes xifres”. Un altre objectiu segons ell seria aconseguir una IGP (indicació geogràfica protegida): “Això és un segell de qualitat que també donaria valor a la nostra ametla. Crec que la conselleria fa passes per aconseguir-la”

Sigui com sigui creu que és indispensable potenciar la revitalització del sector. “Perquè els petits pagesos puguin sobreviure, han de poder combinar tres coses a les seves terres: animals, llegums o cereals i fruits secs; si una de les tres potes falla és molt difícil que la terra sigui rendible. Quan la terra no val res és quan la gent té motius per entregar-ho tot al turisme. Per això és tan important salvar l’ametlerar.”

PUBLICITAT

Back To Top
Search