Skip to content

“Només un poble com Sant Llorenç podia fer un llibre així”

Antoni Riera presenta La torrentada, el llibre que, coordinat per Josep Cortès,
dissecciona els fets ocorreguts al municipi llorencí de fa un any ençà

“Aquest és un llibre d’història que escriu la història gairebé en present, però que marca una fita sense precedents. Només un any després deixa constància documental, rigorosa i empàtica del que va passar”, així s’expressava Antoni Riera, director d’aquesta casa a l’acte de presentació de La torrentada, el llibre que sota la coordinació de Josep Cortès i la tutela de la gent de Card.cat ha estat elaborat durant tot aquest darrer any per recollir tot allò que està relacionat amb els fets d’aquell fatídic 9 d’octubre.

Riera acabà el seu parlament explicant que en el llibre “no hi ha retrets, sinó gratitud, i assolir aquesta fita demostra el que sou, un poble jove, que creix, i que ha arribat a la maduresa de manera sobtada. Tanmateix, ja tornau somriure, perquè és necessari per tirar endavant”.

L’acte havia començat, divendres passat, ben puntual i s’adreçà en primera instància al públic el batle de la vila Mateu Puigròs, que agraí la feinada feta per l’autoria coral del llibre. Puigròs, però, romangué en un segon pla, i s’assegué en una de les cadires de la primera fila del pati de butaques. A l’escenari, els autors, i dret, a un costat, amb el faristol davant, el presentador de l’acte, Antoni Riera.

El professor manacorí glossà les diferents parts del llibre. La primera, la descripció científica, acurada, detallada, rigorosa i divulgativa i assequible per a un públic mitjà dels geògrafs Miquel Grimalt, Joan Bauzà i Maria Consolació Genovart.

En el volum també s’adreçava una mirada ecològica, a càrrec d’Antoni Martínez Taberner, cap a la possibilitat de gestionar els llits i les marjades dels torrents des d’una perspectiva més aproximada a la que proposa la natura sense els condicionants humanitzats.

Guillem Pont abordava en un article “deliciós”, el solam que deixa la cultura popular en la saviesa de la gent. “Una llengua és un món, i és a través de la seva fraseologia que podem comprendre quin és el nostre lloc en l’entorn”.

Un inventari dels danys, per valor de més de 23 milions d’euros, i també una valoració dels ajuts econòmics i de la gestió que se n’ha fet són dos dels apartats que, amb tot luxe de detalls, va gestionar Josep Cortès. L’intel·lectual llorencí, però, també va ser l’encarregat de fer les entrevistes als testimonis que visqueren situacions de risc durant la torrentada. Riera contraposà la manera de fer de Cortès, que conta les històries en tercera persona, amb el sensacionalisme amb què s’abordaren molts de casos testimonials els dies immediatament posteriors al desastre. Riera explicà que això només era possible perquè Cortès havia fet la seva tasca “des de l’empatia, des de la proximitat, amb calidesa, amb la distància necessària, amb rigor

També l’impacte psicològic en els infants, o els problemes derivats de salut mental són altres dels capítols del llibre.

L’acte va tenir lloc a l’Espai 36 de Sant Llorenç, un indret que va quedar petit per a les prop de 300 persones que hi acudiren.

Back To Top
Search