skip to Main Content

Núria Hinojosa: “És una de les despeses més sagnants”

D’aquí a finals d’any, l’Ajuntament de Manacor pagarà 2’2 milions d’euros als propietaris dels terrenys expropiats l’any 2005 per construir el vial d’accés a l’IES Manacor. També 141.000 euros als de la zona verda del Cilindre.

Per comprendre aquesta història, ens hem de remuntar més d’una dècada. Concretament l’any 2005, quan l’Ajuntament de Manacor va expropiar uns 1.613 metres quadrats amb l’objectiu de construir un vial d’accés fins a l’IES Manacor. El problema, però, és que la casa consistorial ho va classificar de sòl rústic, mentre que els propietaris defensaven que aquelles terres eren sòl urbà. La diferència de preu en els dos casos és molt diferents, en el primer és més barat que no en el segon. Ara, l’Ajuntament ha de pagar 2,2 milions d’euros als propietaris d’aquests quatre terrenys com a compensació de l’expropiació.

Terrenys en sòl urbà

És un tema que “s’ha allargat molt”, afirma l’actual regidora d’Urbanisme, Núria Hinojosa. I és que els propietaris varen desaprovar la decisió de l’Ajuntament de qualificar-ho com a sòl rústic i varen elevar el cas al jurat d’expropiació. Aquest òrgan judicial va dictaminar que, tal com denunciaven, es tractava de sòl rústic. Després, es va impugnar al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears i va tornar a dictar a favor dels propietaris. Així, a la segona meitat del 2020, es va fer pública la sentència que Manacor havia de pagar els 2,2 milions d’euros als propietaris en qüestió. “És una de les despeses més sagnants que hem d’assumir”, assegura Hinojosa. Afegeix que “no és agradable, però ho hem d’assumir per no generar interessos de demora” i evitar “encarir la factura definitiva”.

Tot i ser la despesa més elevada, no és l’única d’aquest tipus que hauran d’afrontar fins a finals d’any. L’altra, és la de l’expropiació de la zona verda del Cilindre. És a dir, prop de la rotonda de Porto Cristo. En aquest cas, la xifra a abonar és molt més baixa i es situa en 141.000 euros “perquè, per sort, els tribunals han determinat que la nostra valoració de sòl rústic era correcte”, comenta la delegada d’Urbanisme.

Pagar per no acumular interessos

Pagar per no acumular interessos Ja hi comptaven que tot s’havia de pagar, afirma Hinojosa. “Una de les promeses que teníem era pagar els compromisos per sentència que vénen d’enrere”, diu. També recorda que l’Ajuntament és el “responsable de fer una bona gestió de les arques municipals”, i per això és urgent no acumular els interessos de demora.

Per fer-hi front, incorporaran els romanents de tresoreria. Per això, però, primer ho han d’aprovar. La socialista explica que des de l’Ajuntament han fet la feina de sol·licitar-ho i justificar-ho; només falta calcular els interessos, el que depèn d’altres administracions. Per tant, portaran la petició d’incorporar els romanents a la sessió plenària de l’octubre, “després hi haurà exposició pública i abans que acabi l’any podrem haver pagat”, assegura.

Amb tot, Hinojosa reconeix que tenen “la sort de poder pagar imports tan importants com el del vial amb els romanents”. Segurament els anteriors equips de govern haurien fet el mateix si haguessin pogut utilitzar els romanents de tresoreria”, afirma.

Back To Top
Search