El calaix del temps. Albert Carvajal
A El confitero moderno. Tratado completo y práctico de confiteria y de pastelería, publicat per José Maillet a Barcelona l’any 1851, trobam la recepta dels sequillos de Manacor amb els següents termes: “Esa clase se sequillos tan apreciados en la isla de Mallorca, se hacen con una libra de almendra mondada seca, se machaca dentro de un almirez con cuatro huevos, en seguida se añade una libra y media de azúcar tamizado y una libra y media de flor de harina, con las raspaduras de uno ó dos limones: se amasa fuertemente y después se toman unos pedazos de los cuales se forman unas tirillas del grueso del dedo y de la longitud de la plancha, se arreglan encima de dicha plancha untada distantes de media pulgada, en seguida se señalan las tirillas con un cuchillo de seis en seis líneas. Se ponen de esta conformidad en el horno de segundo grado y cuando tendrán color dorado se quitan y cuando fríos se dividen por la parte señalada”.
I en una publicació tan allunyada de l’illa com el Diario de Córdoba del 6 de març de 1869 llegim el següent breu: “El sequillo es un dulce hecho de masa y azúcar, como rosquillas, bollitos, etc. Los sequillos llamados antiguamente de Manacor se preparaban del modo siguiente: una libra de almendras mondadas y secas se machacan en un mortero; luego se les añaden cuatro huevos y media libra de azúcar en polvo, otro tanto de harina y las raspaduras de uno ó dos limones. Con todo se forma una masa, y de ella se toman unos pedacitos, con los que se forman unas tiritas del grueso del dedo, y de la longitud de una plancha de hoja de lata, sobre la que se colocan, después de haberla untado con aceite, á la distancia de una pulgada. En seguida se señalan en las tiritas unos cortes con el cuchillo de seis en seis líneas, se pone la plancha con ellas al horno, y cuando frías se subdividen por las partes que han sido señaladas”.
D’aquestes fonts es confirma que existí una mena de carquinyol fet amb ametlles, ous, farina, sucre i llimona que es coneixia amb el sobrenom de Manacor, d’on suposadament era originari; que era força popular a Mallorca i que es coneixia arreu de l’Estat. Que un dels seus components era l’ametlla i que la resta d’ingredients coincideixen amb els dels sospiros amb la qual cosa podem fer córrer la imaginació i pensar que aquests serien l’evolució d’un dolç conegut a fora com a sequillo de Manacor i que, per evitar un ingredient d’elevat cost com era l’ametlla, en algun moment de les primeres dècades del segle XIX un anònim pastisser local l’evolucionà fins a crear el genuí sospiro manacorí.
Finalment, i a simple tall de curiositat, podem afegir que en antics receptaris menorquins apareixen els suspiros de Manacor si bé es feien amb un motlle especial a l’estil dels senyorets o crespells que nosaltres coneixem, mantenint-ne emperò els ingredients. Un dolç, el sospiro, força viatger…
Ni els sospirs eixits del cor
quan la tristesa s’espolsa,
deixen la boca tan dolça
com els fets a Manacor.
(Glosa anònima de la primera meitat del segle XX)