Us agrada la pinya? Sol ser una de les fruites que agrada més. Ara que acaba l’estiu molta gent fa dietes detox amb aquesta fruita però… en aquesta recepta us…

Per entrar a completes és obligat anar als dos assajos
Com els darrers anys, des de la Parròquia de la Mare de Déu dels Dolors de Manacor es durà a terme un control de les persones que assisteixen a aquest acte de Sant Antoni per garantir un control i evitar aglomeracions. I precisament en aquesta línia també es posiciona l’Ajuntament, qui ha publicat un ban demanant que els bars i restaurants compleixin, i facin complir, la normativa.
Fa unes setmanes sonava amb força la idea que aquells manacorins i manacorines que volguessin assistir a les completes el dissabte de Sant Antoni s’haurien d’examinar. Ara bé, el rector de Manacor, Antoni Amorós, explica que la realitat no és exactament aquesta. Afirma que “no hi ha cap examen per entrar a completes”, tot i que els que “vulguin venir hauran de demostrar que en tenen ganes” tot passant una espècie de prova. Aquesta no és d’altra que assistir als dos assajos i, en aquests, registrar el seu DNI perquè el dia 16 no tinguin problemes per accedir al recinte. La primera trobada serà dijous 13 a les 20.30 hores i la data de la segona es mantendrà com una incògnita, només la sabran aquells que hagin assistit a l’assaig anterior.
Per tant, com ja s’ha anunciat en diverses ocasions, les completes seran a porta tancada i amb un aforament limitat. Perquè això sigui possible i no hi hagi conflictes, agents de la Policia Local i dos guàrdies de seguretat controlaran l’accés a l’exterior. Aquest és un dels molts elements que indiquen que estam immersos en una pandèmia mundial, però no és la primera vegada que s’ha de fer front unes celebracions condicionades. De fet, el de 2022 tornarà a ser un Sant Antoni diferent i, en opinió del batle, Miquel Oliver, “serà més dur que el de l’any passat, ja que enguany sí que ens havíem fet il·lusions perquè hi havia vacunes i mesures sanitàries, el que ens donava esperances que hi hagués Sant Antoni i no ha estat el cas”.
Respecte del fet que s’hagi d’assistir als assajos, Oliver, que també és el representant de l’Ajuntament al si del Patronat de Sant Antoni –ja en formava part abans de ficar-se en política–, considera que “és una manera de filtrar, com es podria haver seguit qualsevol altre criteri”. Per tant, ni una autoritat ni l’altre li donen més importància.
Poques novetats respecte d’anys anteriors
Amorós no creu que als assajos hi hagi més persones de les que es permetrà entrar a l’església el dia de completes, que seran unes 350 aproximadament en funció dels nuclis de convivència. Més que res, perquè “no s’ha donat mai el cas” que als assajos hi assistissin més de tres centenars de santanoniers i santantonieres. Però si fos així, les places s’adjudicarien per ordre d’arribada. Cal recordar que d’aquest còmput en queden excloses les autoritats i els músics, que no hauran de passar la prova. Amb tot, el rector de Manacor no creu que aquest rebombori faci d’altaveu i, per tant, dubta que assisteixin als assajos més persones del que era habitual en època prepandèmica.
Així, el clergue reitera en diverses ocasions que no hi ha pràcticament cap novetat. Assegura que “els dos darrers anys de Sant Antoni normal, les persones que havien anat als dos assajos ja tenien un lloc reservat el dia 16 horabaixa i la resta de l’espai era ocupat per les persones que feien coes a l’exterior”. L’any passat, el control es va fer amb tiquets reservats amb anterioritat. El que tampoc canviarà serà la dinàmica de les completes. “Les parts que sempre s’han cantat en llatí, es cantaran en llatí; les parts que s’havien anul·lat, es resaran en català; i al final de les completes es cantaran els goigs com a qualsevol celebració de Sant Antoni”, explica el rector.
Un sentiment que es perd
Però unes completes de Sant Antoni amb tan poca gent genera un sentiment de “tristesa” en el rector. Tot i això, té la “voluntat” que hi puguin anar “el màxim de persones possibles, que siguin un crit del poble i de la seva identitat, però estarà molt minvant”. Una sensació compartida pel batle de Manacor, qui considera que aquestes festes en general i les completes en particular demostraven “molt de sentiment i estima dels qui s’escanyaven la gargamella per cantar els goigs i que sentien la festa”. Moltes persones, conscientment o inconscient, “utilitzaven les festes com a símbol d’identitat per diferenciar-se de la gent d’Artà, sa Pobla o Palma i demostrar que eren les millors”, explica Oliver. Al seu entendre, amb unes completes a porta tancada perdem “aquest sentiment d’unitat i de poble que havíem aconseguit en les darreres festes, que eren exemplars en l’àmbit identitari i de respecte a la tradició”.
Miquel Oliver lamenta que també es perden els objectius assolits amb la feina pedagògica feta des del Patronat i des de l’Ajuntament per “potenciar” aquestes festes. Ara, tots els esforços “s’han vist retallats i destruïts”. És més, comenta que havia arribat un moment que els dimonis i les completes en aquest cas només eren l’excusa per sortir al carrer i que hi hagués festa. El que valorava el poble era poder retrobar-se amb persones que feia tanta estona que no veien.
Poques autoritats i la banda
Com bé s’ha explicat a les primeres línies d’aquestes pàgines, les completes seran a porta tancada. Hi assistiran les persones que hagin assistit als dos assajos, la banda de música de Manacor i algunes autoritats. Miquel Oliver detalla que varen arribar a un acord amb Antoni Amorós que en enguany no anirien a aquest acte tots els regidors de l’equip de govern i oposició, sinó que tan sols un representant de cada grup polític que integra el Consistori. En aquests moments hi ha alguns polítics que han confirmat la seva assistència, tot i que la incògnita resideix en el fet de si hi anirà o no cap integrant de MÉS- Esquerra.
Oliver reitera que ell anirà a l’ofici, però no a completes. No considera oportú assistir a un acte on la resta de manacorins ho tenen difícil. Al seu entendre, aquesta decisió “és un símbol de solidaritat amb el poble, vull fer aquesta aclucada d’ull al poble perquè em sap molt de greu que no tothom hi pugui entrar”.
Una crida a la responsabilitat per particulars i restauració
Tant l’autoritat religiosa com la política apel·len a la responsabilitat. Mentre que Amorós ho manifesta realitzant unes completes a porta tancada i amb aquelles persones que han assistit als dos assajos, des de l’Ajuntament de Manacor han fet una petició de bon comportament a la societat, fet habitual. En aquest cas, la novetat és que es fa una crida específica als propietaris de bars i restaurants perquè temen “que la gent s’acaramulli”. A més, recorden que, igual que el 24 i 25 de desembre, hi haurà un dispositiu de vigilància especial per part del Govern de les Illes balears per controlar que es compleix amb les mesures sanitàries i, si no és el cas, hi haurà conseqüències.
Tant és així, que insten als locals de restauració a complir i fer complir amb la normativa sanitària vigent. També se’ls prohibeix l’ús de la via pública per desenvolupar qualsevol activitat i, en el cas que ja tenguin una autorització prèvia per tenir-hi terrasses, no podran augmentar la superfície de les ocupacions.
Però també hi ha peticions concretes pels particulars. Queda prohibit tirar coets, muntar a cavall o fer activitats semblants pel carrer i no es pot consumir alcohol a la via pública. A més, es demana que s’evitin les concentracions i reunions a cases.