La normativa per moure’s amb furgonetes, caravanes o autocaravanes és poc clara i a aquest fet se li suma una manca d’espais que compleixin les necessitats d’aquest tipus de viatgers.
El Director General de Medi Ambient, Llorenç Mas, explica que dins dels Espais Naturals aquest tipus de vehicles han d’estar en zones on es pugui estacionar, però “no poden ocupar espais forestals” afirma. Això sí, fa referència a la normativa estatal que estableix una diferència entre acampar i estacionar. Per tant, el vehicle sempre ha d’ocupar el mateix espai que ocuparia en cas que estigués circulant i no es permeten extensions com “escales, tendals o altres elements”. En relació amb això, explica que es poden derivar problemes de vessaments d’aigües brutes, incendis o brutor però remarca que “el problema és més de quantiat que no d’actitud, no hi ha molt d’incivisme”. Ara bé, explica que s’estan unificant criteris per poder establir de manera clara què es pot fer i què no.
Els espais actualment habilitats comptarien amb unes 500 places d’acampada gestionades per l’Ibanat o entitats privades i tots són de pagament. A més, poques zones, com Sa Font Coberta o Es Pixarells, tenen espai per a furgonetes. Ofereixen servei de dutxes i banys i també zones habilitades per cuinar -sempre que la temporada permeti fer foc- però en cap cas hi ha servei de càrrega i descàrrega d’aigües.
Més espais habilitats a la zona de Llevant
El regidor de Serveis Generals, Policia Local, i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Sant Llorenç, Onofre Garcia explica que fa uns mesos va sorgir la idea de cercar uns terrenys per poder-los habilitar per furgonetes i autocaravanes. “Es tracta de captar aquest tipus de turisme diferent, que ve al poble i hi deixa doblers perquè consumeix a les botigues i restaurants de la zona” explica Garcia.
D’aquesta manera, han decidit habilitar tres zones d’aparcament diferents amb el servei bàsic de càrrega i descàrrega d’aigua: el primer serà a l’aparcament del tren de Son Carrió, on hi haurà un punt d’aigües i en poques setmanes es posarà en marxa a través d’una aplicació mòbil per reservar l’espai. El segon lloc habilitat serà dins del poble, a l’estació de tren de Sant Llorenç “però aquest projecte s’haurà de posposar perquè per al moment l’espai està ocupat per l’escoleta 0-3, ja que l’edifici original actualment està en obres i fins que no s’acabin no es podrà posar en marxa” diu Garcia. I finalment, el regidor també explica que s’està cercant una tercera zona, aquesta més a prop de la mar, en algun solar de propietat municipal, però que encara està per decidir. L’accés a aquests espais tendrà “un preu simbòlic” però encara no s’ha decidit quin serà.
D’altra banda, Manacor, tal com informa l’Ajuntament de Manacor, s’està treballant en una ordenació per a la utilització dels aparcaments d’algunes platges i tot apunta que el lloc per on es començarà serà Cala Murada. S’habilitaran zones delimitades per tal que ningú molesti ningú, ara bé, per el moment no s’ha pensat a posar cap tipus de servei com el d’aigues.