Mateu Marcé (Manacor, 1986) és a l’Ajuntament per segon mandat consecutiu. Primer hi va ser com a delegat d’Educació i Cultura. Ara és el delegat d’Interior, Mobilitat i Festes.
Després de tot el que ha passat pressupostàriament dins la Delegació de Festes, quina variació econòmica hi ha hagut enguany? S’han hagut de reduir les partides per a Fires i Festes?
Sense parlar de pressupost, les Fires i Festes d’enguany continuen sent unes festes que les fan tots els departaments de l’Ajuntament, molt transversals. A això hi hem d’afegir les iniciatives que surten per part de les entitats. Tal vegada sí que ha baixat el pressupost concret per part de la Delegació de Festes, però és mal de dir si la inversió en conjunt que s’hi fa és més baixa. Es controla nivell pressupostri perquè a nivell de contractació tot s’ajusti a norma.
Com es fa, aquest control?
A nivell d’espectacles tot es treu a licitació. Així es controla millor la despesa perquè ja saps d’abans el que costarà. I això fa que puguem fer un millor seguiment. També, enguany, feim un canvi de model a la desfilada de comparses i carrosses, a partir de les aportacions de les famílies, que ens feren arribar que era massa llarga i que feia massa calor. Hem canviat l’horari i enguany, a més només es farà una volta a Na Camel·la. Hem llevat la part competitiva i tothom tendrà una aportació només pel fet de participar-hi. Unàniment es va votar que tothom tengués la mateixa aportació. Tothom, quan acabi, tendrà una menció amb la característica més destacada de la seva carrossa, la més acolorida, la més alegre, la més original… Amb la idea que ningú se senti frustrat pel fet de no guanyar.
La Fira és el bessó que origina tot el programa que l’enrevolta. Hi ha canvis en el traçat?
No. Na Camel·la, avinguda del Parc, Baix del Cos… Enguany hi afegim també l’espai lúdic al carrer Sebastià de la Real. I un circuit d’educació viària on els policies tutors explicaran com han de circular els vianants i les bicicletes pel centre, que sempre és necessari recordar-ho. I un altre canvi: el Manacor Balla es feia tot a la plaça del Mercat, amb un gran espectacle. Parlant amb les acadèmies, hem vist que hi ha una pluralitat molt gran i proposam tres mbients diferenciats, a les places de Font i Roig, la Torre i Ramon Llull.
Has parlat de les aportacions de les entitats. Quines destacaries?
Hi ha les iniciatives musicals, com el concert de Renou Col·lectiu, integrat dins l’ADN musical manacorí, i que sempre coincideix amb Fires i Festes. Hi ha una altra iniciativa que és una sorpresa, l’1 de juny a les 11 del matí, també amb la idea de dinamitzar el comerç i que evocarà un concert mític. A proposta del Consell d’Infants i Joves, la Gimcana pel centre, que serà di 28 de maig. També tallers de gent gran, de centre d’adults, de l’Escola de Mallorquí o de la Institució Alcover.
Sant Antoni o Sant Jaume tenen uns ressons religiosos obvis. Les Fires i Festes sembla que el tenen més amagat, a aquest ressò. Però el dia del Sant Crist els Cossiers acaben a l’Església Gran. Quina relació han de tenir les Fires i Festes amb l’església?
Jo parlaria sobretot de naturalitat. Cada cosa té la seva inèrcia. Hi ha gent que es pot sentir a gust anant a un lloc o a un altrre. Si una persona és més religiosa té el seu espai per manifestar-se. L’Ajuntament té una actitud de ser-hi, però al marge, sense agafar-hi protagonisme, sinó d’estar amb la gent.
La decadència de Sant Jaume va semblar menar, de manera gairebé natural, al naixement de les Fires i Festes. Avui Sant Jaume vol reviscolar. L’Ajuntament s’hauria d’apartar de les Fires i Festes per donar més volada a Sant Jaume? O tot és compatible?
S’hauria de fer una anàlisi més extensa. El Manacor d’avui no és el Manacor dels anys seixanta. L’activitat que hi ha a l’estiu ara no és la mateixa que hi havia fa vint anys. A l’estiu a Manacor hi ha molta activitat, i ha tornat molt gran. Els resturants estan plens. No podem comparar els anys d’ara amb fa vint anys, les sinergies són molt diferents. Hi ha molta de gent nouvinguda que està a Manacor i no té segona residència a Porto Cristo. Si s’han de dedicar esforços a potenciar Sant Jaume caurà pel seu propi pes. L’Ajuntament ha d’estar al costat i mirar com es mou el poble i escoltant el que vol la gent. No s’ha de fer sempre tot perquè es fa. L’Ajuntament ha d’estar expectant a veure com es mou la cosa. Si Sant Jaume tira cap endavant s’ha de tenir present.
Hi ha activitats adreçades directament a la gent nouvinguda? Hi ha accions pensades per facilitar la seva vinculació amb les festes?
Fa uns anys que es va posar una festa per acomiadar l’etapa de primària i entrar a l’institut. La Quintada, que implica els infants del 2012 i convida tothom a anar-hi. Tothom hi té cabuda. Tothom s’hi sentia un més. També la gimcana. Són activitats obertes i amb participació dels més petits, que sempre són uns bons punts de trobada. El Manacor balla també aglutina un espectre molt ampli.
Dos actes que vertebren les festes: el pregó i el Reconeixement de Mèrits. Parla’ns de Bel Riera i Margalida Solivellas.
Vaig ser estudiant de l’Institut Mossèn Alcover i ho era de nocturn. Els dematins anava a estudiar a la bibliioteca. Bel Riera era aquella persona que sempre estava disponible i de vegades era fins i tot confident. A més, regenta un estanc més que centenari, coneix moltes realitat, persones i històries, i és la figura ideal per fer aquest pregó. El pregoner o pregonera no ha de ser només aquella persona que hagi fet grans coses, sinó que ha estat a disposició de la gent, Pel que fa a Margalida Solivellas… si no fos per TV3 i el club super3, no hauríem tengut cap contingut audiovisual en català i també gràcies als informatius de TV3, amb Margalida Solivellas com a corresponsal varem poder estar al dia amb un telenotícies en el nostre idioma. És de rebut i de justícia com a primera reportera en català que rebi aquest reconeixement.
Ets el delegat de Mobilitat. Com ens afectaran aquestes festes, Fira i Carrosses a banda?
Els caps de setmana de divendres capvespre a dilluns dematí, tancarem el carrer de Joan Lliteres i la plaça del Cos al trànsit rodat, durant les Fires i Festes i pel Manacor Encantat. Dia 1 de juny hi haurà també algunes afectacions, no al centre, per la cursa trail.