Els guardonats del concurs per a joves i universitaris en les categories de pòdcast i vídeos curts són estudiants del Centre d’Ensenyança Superior Alberta Giménez (CESAG) i de la Universitat…
“En el remat el volant pot arribar als 420 km/hora”
[pullquote]
Biel Mascaró (Porto Cristo, 1972) és entrenador i president del Club de Bàdminton Porto Cristo
[/pullquote]
Com i quan va començar el bàdminton a Porto Cristo?
Quan jo estudiava vaig anar d’Erasmus a Bèlgica, allà m’hi vaig aficionar. Quan vaig tornar a Mallorca el tècnic d’esports em va proposar introduir-lo al municipi. Això era l’any 98 i vàrem començar amb quatre o cinc nins.
Quants sou avui?
Actualment som una quinzena d’adults i una dotzena de nins. De fitxes federatives en tenim devers setze o disset, perquè hi ha gent que entrena que no vol competir.
Al llarg de la vostra història heu aconseguit èxits esportius a destacar?
Una nina, Anandy Gross, va ser campiona de Balears tres vegades, Joan Melis i Sergi Gayà també ho han estat.
La temporada passada de dobles sub-11 masculins vàrem fer subcampions de Balears i de sub-17 tercers en mixtes i dobles femenins.
Actualment tenim jugadors destacats en el rànquing de Mallorca.
Per la gent que no coneix gaire aquest esport, ens el podries descriure o explicar una mica?
És un esport de raqueta i el mòbil és un volant. Es pot jugar de forma individual o per parelles. Als jugadors els separa una xarxa d’1,55 metres d’alçada als laterals i 1,52 al centre. El camp fa 5,18 metres d’ample i 13,40 de llarg en els individuals. En els dobles la llargària és la mateixa però d’ample fa 6,10 m. Els partits es juguen al millor de tres sets a 21 punts, amb 2 de diferència i un màxim de 30.
Com a curiositat, et diré que els volants, en les competicions oficials, han de ser de plomes naturals d’oca, de l’ala esquerra.
A nivell físic és un esport exigent?
Sí! És l’esport en el qual el mòbil agafa una velocitat més elevada. Quan passa per damunt la xarxa el volant pot arribar a anar a 420 km/h.
Evidentment llavors depèn del teu nivell. Quan comences, els punts no duren gaire. Com més tècnica tens, més millores la forma física. Els dobles són una opció molt bona quan arribes a una certa edat.
Una altra dada per destacar és que hi ha estudis fets que diuen que treballes a una intensitat i unes pulsacions molt similars a les dels esports cíclics: córrer, nedar, caminar…
Què destacaries del bàdminton respecte dels altres esports?
Això darrer que t’he dit crec que és interessant. El bàdminton pot esser una alternativa per la gent a la qual no li agrada anar a córrer, per exemple. És un esport molt entretengut, és ràpid i explosiu, la diversió està assegurada. Maneges una raqueta, això sol ser motivador.
Per altra banda, a nivell escolar es treballa amb un enorme respecte. Els pares de nins que vénen d’altres esports a vegades es sorprenen. La competitivitat és molt sana, si hi ha un punt dubtós, el repeteixen, se saluden en acabar…
Vols afegir res més?
Dia 23 feim una jornada escolar, on esperam tenir molta participació. A l’estiu mirarem de fer un campus…
No ens aturam!