skip to Main Content

Rescaten en perfectes condicions l’espeleobussejador Miquel Perelló, desaparegut set hores a la cova de sa Gleda

Després de prop de set hores, d’angoixa i nervis, la matinada de dilluns es va poder rescatar sa i estalvi Miquel Perelló. És l’espeleobussejador que va desaparèixer diumenge dia 30 d’octubre a la cova de sa Gleda, que forma part d’un dels sistemes de coves subaquàtiques més grans d’Europa. Segons varen informar els bombers de Mallorca passades les 12 de la nit, Miquel Perelló va poder sortir a la superfície en “perfectes condicions”.

Diumenge de matí, un grup d’espeleobussejadors havien entrat a aquesta cova subaquàtica. Entre ells hi havia Perelló i Xisco Gràcia, l’espeleòleg que el 2017 va sobreviure després de romandre dos dies amb una bombolla d’aire a la cova de sa Piqueta, molt propera a la de sa Gleda. A les 16.30 h, Xisco Gràcia va donar l’avís que Perelló no havia tornat i que havia perdut el contacte amb el seu company. Automàticament es va posar en marxa tot l’operatiu de rescat. Hi participaren membres del Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil, bombers del parc de Manacor i el Grup de Rescat de Muntanya d’Inca. Però varen ser altres experts espeleobussejadors qui varen aconseguir arribar fins on era Miquel Perelló i treure’l de la cova. Concretament, va ser l’expert i company Freddy Fernández qui va localitzar-lo i, juntament amb Xisco Gràcia, va decidir tirar endavant el rescat abans que s’haguessin d’incorporar reforços policials i dels serveis d’emergència.

Rescat sense complicacions
“Quan vaig poder arribar on era en Miquel Perelló, ell estava de bon humor i em va demanar per què m’havia torbat tant de temps i em va retreure que feia set hores que m’esperava”, explica l’espeleobussejador Freddy Fernández, que ha participat en l’elaboració de la planimetria de la cova de sa Gleda i en les investigacions científiques que s’hi fan.
“En aquell moment vàrem poder parlar i vàrem comentar la situació, amb la Guàrdia Civil havíem quedat que jo entrava per localitzar-lo i saber on era, però ell tot d’una em va fer una pregunta: ‘sortim?’ i després d’analitzar la situació, de comprovar que disposàvem d’aire suficient i de totes les eines per poder evacuar-lo sense perill, vàrem decidir sortir”, concreta l’espeleobussejador Freddy Fernández.

Miquel Perelló havia entrat a la cova amb Xisco Gràcia, que va quedar atrapat fa cinc anys en un punt molt més profund i inaccessible de la cavitat. Quan els dos espeleobussejadors varen perdre els contactes “es trobaven aproximadament a un quilòmetre i mig de l’entrada, era una immersió molt senzilla amb finalitats d’investigació”, afegeix Fernández. Xisco Gràcia va esperar allà on era per intentar localitzar Miquel Perelló, però no va ser possible i va sortir a demanar ajuda. “Les possibilitats que teníem davant eren que en Miquel hagués pogut arribar a una bossa d’aire que és respirable. L’altra opció era que hagués perdut la vida. Jo era a prop de Manacor, vagi agafar l’equip i vaig anar cap a la cova. Per sort tot ha acabat bé”, conclou Fernández, un dels protagonistes del rescat.

Back To Top
Search