Skip to content

Sa Graduada: 90 anys posant les bases de l’educació

Sa Graduada compleix 90 anys havent recorregut un camí intens i ple de canvis. De reptes, adaptacions als nous temps i d’objectius aconseguits. I enguany ho celebra havent-se consolidat com una escola familiar i propera per la qual hi han passat milers d’alumnes. Les parets del centre ubicat al passeig de na Camel·la recorden com s’han assentat les bases de l’educació de part de la població avui ja adulta de Manacor.

Un llegat que ha quedat en la memòria d’aquelles docents que hi han dedicat temps. Per això, ens hem volgut acostar a aquelles persones que ho han fet possible. Hem recollit les vivències de la directora, Catalina Cabrer, i de docents actuals i retirades per descobrir com ha canviat l’escola.

Una llarga història

Sa Graduada obria les portes per primera vegada dijous 14 d’abril del 1932, ara fa 90 anys. Ho feia durant la II República com a centre d’educació primària. Va néixer en un moment en què gairebé totes les escoles manacorines eren religioses i no se separaven els alumnes per graus. Així, que va ser la primera que va separar els alumnes en cursos a Manacor. Una aventura que es va veure interrompuda a causa de l’esclat de la Guerra Civil i l’edifici es va convertir en quarter des del 1936 fins al 1939. Amb el conflicte bèl·lic finalitzat i la dictadura instaurada, va reprendre la seva activitat anterior. No va ser fins al 1976 que va esdevenir únicament escola de preescolar i fins avui. Destaca que hi va haver un moment en què era una escola només per a nins i es deia Escuela Nacional Graduada para Niños Antonio Maura.

Un altre fet rellevant és que el 1997 varen començar les obres per la gran reforma, el que va propiciar que equip docent i alumnat s’hagués de canviar fins a tres vegades d’infraestructura per poder continuar amb les classes. Primer es varen instal·lar a unes aules prefabricades al pati i al curs següent es varen desplaçar a l’espai on avui en dia el Simó Ballester té les aules d’infantil. A continuació varen retornar de manera puntual a l’edifici del passeig d’Antoni Maura, però el 2000 varen tenir problemes amb les teules i varen haver d’anar a Crist Rei.

Una celebració teatral

I des del centre han celebrat l’aniversari. Just quan es complia l’efemèride varen organitzar dos esdeveniments. Dilluns 11 i dimarts 12 d’abril varen instal·lar una exposició per recordar la seva història amb els elements més significatius, com ara documents, fotografies antigues i les cartes que el batle Garanya va enviar a Madrid per demanar el finançament per acabar l’escola. Però també mobiliari d’aquella època cedit pel Museu de l’Escola d’Inca.

Dia 13, els 140 alumnes varen representar la inauguració d’aquell 1932. Varen interpretar l’alumnat de fa prop d’un segle, senyors i senyores de l’època, músics d’una banda i altres eren els carabiners. D’entre tots, cal destacar dos nins i dues nines que es varen posar en la pell del batle, del tinent de batle, de la regidora i de la inspectora d’Educació. Els quatre varen replicar el discurs d’inauguració que havien fet fa 90 anys.

Back To Top
Search