Skip to content

Sa Torre i Ses Comes, a punt per començar el nou curs

Les obres d’ampliació i reforma d’aquests centres escolars estan a punt de finalitzar i l’alumnat ja hi podrà accedir al setembre amb total normalitat.

Les obres dels CEIP Sa Torre, a Manacor, i del CEIP Ses Comes, a Porto Cristo, ja estan gairebé enllestides. Ambdues infraestructures podran rebre els seus alumnes amb total normalitat al setembre per encetar el curs 2021 – 2022. Només, però, són algunes de tot un seguit de millores a l’educació pública del municipi. En aquests moments, per exemple, ja s’estan duent a terme actuacions d’ampliació i reforma a l’IES Porto Cristo i al CEIP Simó Ballester.

Per inaugurar l’estiu, dilluns les autoritats pertinents varen visitar les obres a punt de finalitzar dels dos centres escolars. Entre altres, s’hi varen desplaçar la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, el conseller d’Educació, Martí March, i el batle de Manacor, Miquel Oliver.

Així, després de l’itinerari a l’interior de Sa Torre varen explicar i remarcar que des del 2015, des de la Conselleria d’Educació, s’han invertit uns 8 milions d’euros per a la millora de l’àrea just a la localitat. Xifra que, quan estiguin totes les reformes acabades, podria ascendir a més de 9 milions d’euros, segons les previsions fetes.

Per ser més concrets, sabem que les obres d’aquests dos centres educatius han suposat una inversió de 2,3 milions d’euros.

Formiga blanca a Sa Torre, motiu d’una reforma integral

I és que ja fa tres cursos seguits que els i les alumnes d’infantil i primària escolaritzats al CEIP Sa Torre no han pogut entrar a aquesta escola. S’han vist obligats a anar a classe a l’IES Manacor. Una plaga de formiga blanca va fer que es desallotjàs l’emblemàtic edifici manacorí i de llavors ençà que varen posar fil a l’agulla per solucionar el problema. Unes obres que, com bé explicava Oliver, eren unes obres per necessitat, urgència i seguretat després d’anys de deixadesa a les escoles municipals. Va ser arran de la formiga blanca que es va aprofitar per fer una reforma integral del centre en temes d’accessibilitat i una millora de les instal·lacions elèctriques, d’aigua i de calefacció. Entre altres.

Les obres in situ varen començar just fa un any. I, en aquests moments, només queda acabar de polir uns quants detalls i posar el mobiliari necessari perquè alumnat i professorat pugui dur a terme la seva activitat amb total normalitat.

El batle de Manacor va expressar, durant la visita, l’emoció de veure que el centre es pugui reincorporar, de nou, al món educatiu. Hi ha alumnes que no han pogut trepitjar mai la seva escola. I és que Sa Torre és un centre que aglutina alumnes d’infantil i primària i, per curs, tan sols hi ha una línia. Així, amb la remodelació, aquest centre educatiu podrà tornar a acollir un total de 160 alumnes.

Manca d’espai al CEIP Ses Comes

 

Ja fa anys que es va detectar la falta d’espai al centre escolar de Porto Cristo, el que es va solucionar, momentàniament, amb aules modulars a l’exterior del centre educatiu Ses Comes. Després d’anys de lluita, es va aconseguir que s’iniciessin les obres per am pliar l’escola. Un procés, però, ple d’entrebancs, aturades i una pandèmia que ha dificultat que acabessin abans. Però ara es troben ben igual que el CEIP Sa Torre. Unes obres a punt d’acabar i unes infraestructures preparades per inaugurar el curs escolar vinent.

En el cas de l’escola portenya, no s’ha fet una reforma integral. Si no que s’ha ampliat amb quatre aules noves que seran per a l’alumnat d’infantil i un gimnàs cobert al pis superior. Per tant, les aules prefabricades ja no són necessàries i es podran retirar.

D’aquesta manera, els 270 alumnes de Ses Comes gaudiran d’unes infraestructures noves i en condicions.

Exterior del CEIP Ses Comes després de l'ampliació

Millora integral dels centres eduactius de Manacor

Aquestes obres són fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Manacor, el Govern balear i la Conselleria d’Educació. Afirmació que es varen permetre fer dilluns durant la visita.

Martí March va assegurar que Manacor sempre ha estat un objectiu prioritatri per a la Conselleria d’Educació. Un fet que, segons recorda el pollencí, es remunta al 2015 amb la inauguració de l’escola de Son Macià. Una voluntat que es tradueix en adaptar les infraestructures al segle XXI perquè l’educació pugui millorar. Fet que, segons expliquen les autoritats, només és possible gràcies a la col·laboració entre les institucions.

Les AMIPA fan “un alè” i afornten el nou curs amb molta il·lusió

Dues situacions molt diferents, però que necessitaven una solució semblant. Al CEIP Ses Comes, com a mínim, feia sis anys que es reclamava un remei. La presidenta de l’AMIPA d’aquest centre escolar, Maria Antònia Llodrà, explica que estan “molt contentes perquè ja han acabat les obres i ens han llevat les aules”. Assegura que tenen moltes ganes de començar el curs amb l’escola a punt, al que se suma el fet “que hi ha un canvi a la direcció del centre i també tenen moltes ganes de fer coses noves”.

Il·lusió justificada, ja que el procés fins a tenir una escola acabada ha estat llarg. “Vàrem veure un projecte que no va funcionar, després en varen fer uns altres”, al que s’hi afegeix que l’empresa que feia les obres va fer fallida. “Ara hem vist el final”, conclou.

Ara bé, tot i l’alegria que suposa tenir un centre educatiu reformat, Llodrà desataca una preocupació paral·lela. Explica que “l’escola, d’espai, està quasi com estava abans de les obres i hem de ser conscients que al Port hi falta una escola nova de dues línies”, reflexiona. A això, afegeix que passen pena “que d’aquí a dos anys no ens tornin a posar aules prefabricades”.

I des de l’AMIPA de Sa Torre, que ben aviat serà AFA (Associació de Familiars de l’Alumnat), tenen una sensació molt semblant. La seva presidenta, Sílvia Llull, assegura que han “fet un alè perquè pareix que veim la llum, però estam un poc reticents: serà vera que a finals de juliol estarà?”. Tot i això, tenen molta il·lusió “de poder imaginar els nins entrant allà”, explica. Per exemple, els seus fills estan escolaritzats a Sa Torre, però sempre han anat a l’IES Manacor.

L’etapa que han estat al centre de secundària ha estat “molt positiva”, assegura. Entre altres, han tingut l’avantatge de “disposar del parc de Na Molla i els nins s’ho han passat pipa”. Així mateix, Llull recorda que molts dels alumnes, el darrer dia de classe deien que tot i tenir ganes de tornar a Sa Torre, estan segurs que enyoraran l’IES.

Ara, confien en una segona fase de reforma. “Esperam poder disposar de la plaça de Sa Torre amb horari lectiu i a veure si arriba qualque cosa més”, diu Sílvia Llull.

Back To Top
Search