Sota el lema «Som rebels amb causa. Som Comerç Just, i tu?», Manacor s’unirà, una vegada més, als milers de persones dels més de 50 països que celebren el proper 13 de maig el Dia Mundial del Comerç Just. Un dia per celebrar i també per denunciar un sistema on un 1% de la població mundial posseeix més de la meitat de la riquesa global, mentre el 80% de la població amb prou feines assoleix el 6%. Acabar amb aquesta realitat és possible si s’adopten les mesures necessàries. En aquesta jornada, les organitzacions de Comerç Just faran una crida a la societat a rebel·lar-se contra la desigualtat i reivindicaran que aquesta alternativa comercial contribueix de manera decisiva a la justícia global.
Cafeteria Justa al carrer
A Manacor, la celebració consistirà en la ja tradicional “Cafeteria Justa al carrer”. Entre les 10 i les 14 h, el carrer Bosch i el pati de la Torre del Palau es convertiran en una cafeteria on tastar els productes de comerç just (cafè, infusions, batut de cacau, sucs, cerveses) i la rebosteria amb ingredients de comerç just elaborada pels voluntaris i amics de l’associació. A partir de les 11 gaudirem de la bona música del grup RED (Miquel Mateu & Marga Ros).
A més, durant el matí es convidarà a la ciutadania a rebel·lar-se contra la desigualtat i l’exclusió global participant a la confecció d’un mural i a la campanya a les xarxes socials titulada #RebélateConCausa, on podran explicar com contribueixen des del moviment del Comerç Just a un món millor.
El mateix dissabte 13, a partir de les 21 h, el Casal de la Pau-S’Altra Senalla serà present a la X Nit “CarrióARTJove”, en el marc de les festes de Son Carrió, amb l’exposició “Comprar just o just comprar?”, parada informativa i degustació de productes.
A les Balears, un total de 18 municipis s’han unit a la celebració d’aquest dia. El Comerç Just es basa en criteris com unes condicions de treball dignes i segures, el pagament d’un salari adequat i d’un preu just per la producció, i en assegurar l’absència d’explotació laboral infantil. A més, les seves pràctiques comercials respecten a les organitzacions productores i no intenten maximitzar els beneficis a costa seva. Es garanteix la igualtat de gènere, afavorint una justa remuneració de les dones i fomentant la presència en òrgans de decisió. La transparència en la gestió i la participació dels treballadors i treballadores en la presa de decisions són altres dels principis d’aquesta alternativa comercial. D’altra banda, el Comerç Just estableix la necessitat de tenir cura del medi ambient en els processos de producció, a través de l’adopció de pràctiques que redueixen el consum d’energia, l’ús d’energies renovables o minimitzar l’impacte dels residus.