skip to Main Content

Sant Jordi 2019: quines són les novetats d’enguany?

Presentam algunes recomanacions de la mà de Faust Puerto, llibreter propietari de Món de Llibres i amant de la lectura.

Les guanyadores dels Premis Ciutat de Manacor 2018

“Qui no s’anomena”, Anna Pantinat

Tant pels amants de la poesia com per aquells que s’hi inicien, “Qui no s’anomena” és una bona opció. El Premi Ciutat de Manacor de poesia Miquel Àngel Riera és un recull de poemes de la polifacètica artista Anna Pantinat. Nascuda a Barcelona l’any 1977 és artista una artista escènica que a més d’escriure també compon, canta i toca el teclat i el theremin amb el grup Pentina’t Lula, fa d’actriu i és creadora i intèrpret.
Autora de dos poemaris més (“Construcció de la Nit”, amb l’Editorial Fonoll i “De sobte, un estiu” sota LaBreu) a “Qui s’anomena” parla de la condició humana i social, de la pluralitat, de la política, de la creació de la identitat pròpia, de traïcions, de feminisme, de les pors del dia a dia, de la natura i de vida.“Es tracta d’un poemari potent, que ha funcionat molt bé d’ença que va sortir” explica Puerto.

 

 

“Divines mutacions”, Àngels Fitó

El fet de ser professora de la UOC i economista de professió, no ha impedit que Àngels Fitó hagi pogut donar ales a la seva carrera com a escriptora. La seva novel·la, guanyadora del ciutat de Manacor, “Divines Mutacions” és la segona que publica, després de la seva estena novel·lística amb “A recer dels taurons en un sofà d’escai”.
Tal com explicà l’autora en aquest mitjà, “la novel·la xerra d’una dona, la Teresa, que viu amb els seus tres fills de tres pares diferents i ella és una mare que carrega aquesta disbauxa parental com un càstig diví”. Convençuda que viu un procés de canvi vital com a conseqüència de la intromissió de les cèl·lules paternes dels seus fills, la Teresa inicia un procés de recerca interior. Una història sobre el procés vital d’una dona que ve trempada amb humor, situacions inesperades i personatges singulars i que ha estat un èxit de vendes tant aquí com a Catalunya.

 

 

“La dona a les Rondalles Mallorquines d’Antoni M. Alcover”, M. Magdalena Gelabert

La filòloga i escriptora Maria Magdalena Gelabert es ficà el premi ciutat de Manacor d’assaig a la butxaca amb la seva darrera proposta “La dona a les Rondalles Mallorquines d’Antoni M. Alcover”. Gran coneixedora de la cultura popular i de la vida de Mossèn Alcover, Gelabert investiga sobre totes les figures i personatges femenins que apareixen a les rondalles mallorquines que defineix com a personatges imprescindibles i poderosos.
Aquest llibre sorgeix després d’anys d’anàlisi i feina per la seva tesi doctoral “La figura de la dona a l’aplec de rondaies mallorquines d’Antoni M.Alcover” publicada l’any 2017 i on analitza minuciosament la descripció de la figura femenina, les etapes de la vida descrites, el protagonisme de la dona, els estereotips, les figures recurrents o l’ús del llenguatge de l’escriptor.

 

 

 

Panorama local: novel·la, assaig i poesia mallorquina

“La Segona República a Manacor (1931-1936)”, Antoni Tugores

L’escriptor, historiador i periodista Antoni Tugores publica un nou llibre sobre la història de Manacor, basant-se com sempre en dades i relats documentats. Una nova passa en la tasca imprescindible per la recuperació de la memòria històrica a la nostra localitat.

 

 

 

 

“Tenc set de tu i bec ginebra”, Damià Huguet

Amb nom dels versos de l’autor, es tracta d’un recull dels tres primers poemaris del campaner Damià Huguet, qui mori l’any 1996 de manera prematura. Una reedició que aplega “Home de primera mà”, “Cinc minuts amb tu” i “Carn de vas” publicat per AidA edicions.

 

 

 

 

 

 

“Vaig veure John Lennon. Històries del Maharishi Mahesh Iogui, música i músics a la Mallorca dels anys 70”, Bàrbara Duran

Duran estrena quart llibre: un recull de testimonis i documents que permeten reconstruir la música de Mallorca durant la dècada dels 70, anys que posteriorment definiran l’evolució de la música pop-rock.

 

 

 

“Les millors vacances de la meva vida”, Neus Canyelles

“Hi ha moments a la vida en què només ens venen al cap les coses dolentes que ens han passat”. Així comença la sinopsi del cinquè llibre de la palmesana Neus Canyelles, on explica la història d’una escriptora que un dia es desperta en l’habitació d’un centre de salut mental.

 

 

 

 

 

“Amor, no estàs fatigat”, Gabriel Janer

Gabriel Janer continua les seves memòries. Després de publicar “Ha nevat sobre Yesterday”, on parlava de la infantesa i adolescència, publica ara aquesta nova entrega per parlar de la seva vida com a home jove i pare en l’època dels 60 i 70. Tot plegat acompanyat dels retrats de grans personatges.

 

 

 

 

 

 

 

“A la ciutat”, M. Magdalena Gelabert

La manacorina Gelabert no sols escriu assaig sinó també poesia. Aquest recull de poemes, es va presentar fa poques setmanes i és una de les novetats dins del panorama manacorí. Ve acompanyat de les il·lustracions de M.Magdalena Tugores.

 

 

 

 

 

 

 

“En Entredit”, Lluís Massanet

En Entredit” és el setè poemari del llorencí Lluis Massanet, qui reapareix després de set anys de silenci amb un nou llibre publicat sota l’editorial Llibres del Segle i amb pròleg de Begoña Méndez. L’autor explicà al cent per cent que “en entredit ho posa tot” per no crear falses seguretats.

 

 

 

 

“Terra Eixorca”, T.S.Elliot

Una traducció del poemari d’Elliot de la mà de la manacorina Neus Nadal i amb introducció i notes aclaridores del seu pare, el poeta Bernat Nadal. Es tracta d’una feina necessària perquè aquest clàssic de la poesia, tot i haver estat traduït anteriorment, ja no es trobava disponible.

 

 

 

 

 

 

 

“La guerra civil a Llucmajor. La demolició del projecte de convertir en cel la Terra”, Antoni Vidal

Un llibre per aprofundir en la memòria històrica Pere Gabriel escriu al pròleg que es tracta “d’un escrit dur” que dóna a conèixer “casos de persones i famílies que patiren la repressió, i també alguns d’altres que l’exerciren o l’animaren”.

 

 

 

 

 

 

Més propostes: novel·la en català

“Les vuit muntanyes”, Paolo Cognetti

Una proposta de narrativa italiana de la mà de Paolo Cognetti on s’explica la història de dos amics, en Pietro i en Bruno, que creen un vincle amistós al llarg dels estius de la seva infantesa, però que amb el temps se separaran.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Flors sobre l’infern”, Ilaria Tuti

Una altra proposta de narrativa italiana, aquest cop en format thriller. La primera novel·la d’Ilaria Tuti ens trasllada a les muntanyes del nord d’Itàlia, on una sèrie de fets esfereïdors ocorren: morts i investigació policial donen vida a la novel·la.

 

 

 

 

 

 

“Claus i Lucas”, Agota Kristof

“El gran quadern”, “La prova” i “La tercera mentida” conformen la trilogia que escrigué Kristof i que ara Amsterdam Llibres, amb traducció de Sergi Pàmies, recupera. Una història de dos bessons en un país ocupat per forces estrangeres.

 

 

 

 

 

 

 

 

“El fill de l’italià”, Rafel Nadal

Aquesta novel·la literària parla de la història d’un jove, en Mateu, qui decideix indagar en el seu passat per tal de descobrir qui és realment el seu pare biològic. L’autor gironí Rafel Nadal ha rebut el trenta-novè premi Ramon Llull per aquesta novel·la i es basa en una història real que succeí a Caldes de Malavella l’any 1943, ben de ple en la Segona Guerra Mundial.

 

 

 

 

 

“El millor d’anar és tornar”, Albert Espinosa

Un dels autors més coneguts pel gran públic és Albert Espinosa, prolífic novel·lista que va assolir un gran èxit amb la sèrie de “Polseres Vermelles”. Enguany, amb “El millor d’anar és tornar” Espinosa explica una història d’amor que transcorre precisament el 23 d’abril, el dia de Sant Jordi, entre Barcelona, les illes d’Ischia i Menorca.

 

 

 

 

 

“Fungus”, Albert Sánchez Piñol

“Fungus” és segurament una de les novel·les més cercades d’enguany. El vuitè llibre de Sánchez Piñol apareix després que assolís gran renom amb “Pandora al congo”, “La Pell Freda” i “Victus”. L’enginy de Piñol ens du aquesta vegada als Pirineus occidentals, on en Ric-Ric, un militant anarquista arriba, fugint de la policia, per trasbalsar la vida d’una petita vall pirinenca.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Aprendre a parlar amb les plantes”, Marta Orriols

“Aprendre a parlar amb les plantes” explica la història de la Paula, una dona de quaranta anys que s’enfronta a una pèrdua sobtada que farà florir emocions contradictòries i plantejar-se un procés de reconstrucció personal. La segona novel·la de Marta Orriols ha rebut el premi Òmnium a la millor novel·la de l’any i serà, segurament, serà un dels llibres més venuts aquest Sant Jordi.

 

 

 

 

 

“Un vespre al paradís”, Lucia Berlin

Un altre possible èxit de vendes és “Un vespre al paradís”, el segon recull de contes de Lucia Berlin amb la traducció de Josefina Caball i publicat per L’Altra Editorial. L’autora, que sempre té a dones com a protagonistes, dóna veu a diferents històries a través de vint-i-dos contes. Històries vitals, complicades però lliures que recorren el món de punta a punta.

 

 

“La mort del comanador”, Haruki Murakami

“La mort del comanador” és un llibre dividit en dues parts que conta la història d’un retratista abandonat per la dona, que per retrobar-se a ell mateix es trasllada a la casa d’un famós pintor amic seu, que ja està jubilat. Murakami estrena el segon llibre d’aquesta història on resoldrà els misteris oberts al primer i per fi desvetllarà l’esperat desenllaç, que tant anhelen els seus nombrosos lectors.

Back To Top
Search