Francisca Grimalt Gelabert publica el seu primer recull de haikus Camins i caus. El presentarà a l’Espai 36 de Sant Llorenç dia 3 de desembre a les 18.30. A la…

“Sembla que la tradició ha anat augmentant i esperam que duri molts d’anys”
Joan Bibiloni (Lloret de Vistalegre, 1975) és marbrista i forma part dels Cavalls de Sant Jaume. Enguany, per primera vegada, serà cavaller major durant les festes de Sant Jaume. Parlam amb ell sobre la seva afició cavallista.
D’on ve la teva passió pels cavalls?
M’agraden els cavalls des de sempre. Quan em vaig casar vaig tenir-ne un per jo i de llavors fins ara.
Com funciona el procediment de tria del cavaller major?
Cada any anam canviant i ho feim per ordre d’edat.
Quin temps fa que formes part de l’associació Cavalls de Sant Jaume?
Jo en form part d’ençà que va començar, l’any 2013. Érem un grup d’amics que anàvem a muntar els diumenges i ens varen dir de sortir per les festes de Sant Jaume. Vàrem dir que sí i fins ara, perquè sembla que la tradició ha anat augmentant i esperam que duri molts d’anys. Nosaltres també sempre procuram sempre fer-ho el millor possible i afegir algun element nou cada any.
Quantes persones en formau part?
Cavallers que sortim, som una vintena.
Hi pot entrar tothom?
En teoria han de ser manacorins. En el meu cas, com que ja vaig començar al principi, tot i ser de Lloret, em varen dir que podia continuar.
Quines responsabilitats té el cavaller major?
El cavaller major du la bandera. El primer dia es va a cercar la bandera i es deixa a casa del cavaller major i després s’ha de tornar allà cada dia.
Quins dies sortiu?
Dimarts 23 anam a cercar el penó i passam per tot un seguit de carrers fins a arribar a ca nostra. Dia 24 anam a cercar la bandera i cap a l’encamisada i després a les 21.30 h hi ha els jocs de l’anell. I finalment el dia 25, anam a l’ofici i tornam el penó a ca la dona que el va fer, qui sempre el guarda.
Feis algun tipus d’entrenament al llarg de l’any per als jocs?
Sí. Devers dos mesos abans ens començam a veure els caps de setmana i segons s’acosta la data ens veiem un poc més sovint, per assajar.
En què consisteixen?
Principalment els assajos són perquè els cavalls no s’espantin del renou ni de la gent i que s’avesin a passar pels llocs on es faran els jocs. Els cavalls han de ser tranquils i sobretot segurs però si tu coneixes al cavall ja saps si podrà anar a un lloc o no.
Vols afegir res més?
Sí, dir que enguany, per jo, el millor de tot és que el dia de Sant Jaume és festa, que és lògic perquè és el patró.