skip to Main Content

“Si el curs que ve no està arreglat, ens mobilitzarem”

L’IES Porto Cristo i els seus alumnes pateixen des de fa anys abocaments incontrolats en el punt verd, situat al costat del centre i que es troba en situació irregular. El delegat de Medi Ambient Sebastià Llodrà hi cerca solució.

“Després de les obres de la plaça del Sol i la Lluna ens dugueren el punt verd al costat de l’Institut, deien que era una ubicació temporal, però de llavors ençà patim abocaments incontrolats, que a més van in crescendo”. Qui parla així és Xisca Bonet, directora de l’IES Porto Cristo, que a més explica que ja ha parlat de la qüestió tant amb el delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, com amb el batle Miquel Oliver, de qui diu que “em va assegurar que el problema estaria resolt per al curs que ve”. Bonet confessa que “passa d’hora que això estigui arreglat” i avisa que “si el curs que ve no està arreglat ens mobilitzarem com a institut per demanar que ho arreglin”.

“És un problema urbanístic”
“La solució que es va trobar després de la reforma de la plaça del Sol i de la Lluna va ser ubicar el solar on és ara. Els terrenys són privats, i el principal problema que tenim amb el punt verd actual és urbanístic”. Sebastià Llodrà, delegat de Medi Ambient, explica que “no hi ha cap tipus de conveni, i el punt verd està ubicat a un urbanitzable pendent de desenvolupar”. El problema és de tal magnitud que quan començaren l’actual mandat, el juliol del 2019, “ens plantejàrem rodar clau”. Els terrenys són propietat de Melchor Mascaró, però la principal problemàtica rau en el fet que el solar no està voltat i s’hi pot accedir des d’un carreró que pega a la ronda de l’Oest, fet que ocasiona que s’hi puguin deixar enderrocs sense control. Tot això, diu Llodrà, fa que “no puguem gestionar correctament el que hi ha allà dedins. No està tancat, no està perimetrat ni dotat dels serveis: no hi ha aigua ni corrent, hi ha un accés que hi ha gent que ho aprofita per fer vandalisme o per obtenir material de rebuig”, i, precisament per la manca de conveni amb la propietat “no podem invertir ni un euro a una cosa que no és nostra”, diu el delegat.

Solucions
Sebastià Llodrà afirma que “s’ha de fer feina per trobar la solució. Trobar un nou espai o aquí on ha d’estar dins aquest mateix urbanitzable encara que no estigui desenvolupat”. També hi ha la possibilitat, ja avançada, de signar “un conveni precari, a cost zero, que ens permeti nivellar el terreny amb una capa de grava i perimetrar-lo”.
Pel que fa a la gestió de l’espai, competència municipal, “els darrers mesos hi ha una persona nova i es nota moltíssim el canvi. Tot està compost, i ben col·locat”, diu Llodrà, que admet que “hi ha un caramull d’enderrocs que no són nostres, són de la propietat que ha permès que els duguin allà”.

El delegat manacorí insisteix que “la resposta ha de ser urbanística, i el departament està un poc col·lapsat. Cal imaginació per trobar la solució”, que podria passar “per l’actual ubicació, una altra deixalleria més petita, tornar a la plaça del Sol i de la Lluna…”, però en cap cas, diu Llodrà, “no deixaríem sense deixalleria Porto Cristo. Un poble de vuit mil habitants necessita aquesta instal·lació”. Finalment, el delegat assegura que preparen “un reglament d’usos del punt verd. Hem detectat que és emprat per persones d’altres nuclis de fora del municipi i el reglament ho regularia”.

“S’ha d’arreglar i quedar on és”
Per part seva, Antònia Llodrà, portaveu d’AIPC a l’Ajuntament, explica que “és un punt verd provisional, i és el que tenim. I ha anat bé poder-lo tenir”. Per Llodrà és en aquest urbanitzable, “que ja tenen autoritzat per poder desenvolupar, on s’ha de fer el punt verd així com toca, amb una sortida i una entrada”.

Back To Top
Search