Pau Coya és mestre i dramaturg. L’entrevistam perquè ens parli de Cavallet de mar o el peix invisible, obra de la qual és autor i que es representa dia 7…

“Tant en el sector residencial com en el sector industrial, fins al 70% de l’energia que consumim és tèrmica”
Quatre enginyers de Manacor han posat en marxa una cooperativa per treballar en l’àmbit de les energies renovables i han presentat un projecte novedós d’energia solar tèrmica de concentració. Parlam amb Andreu Gelabert (Manacor, 1988) i Pere Feliu Rullan (Manacor, 1988), dos dels enginyers que formen part de la cooperativa.
Fa uns mesos que vau formar una cooperativa d’enginyers. Com així una cooperativa?
Andreu Gelabert: Nosaltres volíem funcionar d’aquesta manera perquè volíem prendre les decisions en comú. A part, ja teníem confiança entre nosaltres perquè ens coneixem de fa temps. Ens agrada que no sigui una sola persona la qui té el poder de decisió i que tothom pugui aportar la seva visió. Tots som socis treballadors però també hi podria haver socis que no treballin i treballadors que no siguin socis.
I ara heu presentat un projecte al concurs. En què consisteix i com funcionen els seguidors solars?
Pere Feliu Rullan: Tothom sap com funciona la flor del gira-sol, que s’aixeca al matí i segueix la llum del sol fins que aquesta és perpendicular, que serà quan rebrà major quantitat de llum. Aquest desenvolupament que plantejam és molt similar: es tracta de miralls que segueixen el sol en dos eixos i concentren la calor en un punt. A partir d’aquí, hi ha diversos dissenys però nosaltres bàsicament l’utilitzam per generar aigua calenta a alta temperatura. Això no només permet donar aigua calenta per un habitatge sinó que també es pot utilitzar per generar calefacció o cobrir processos tèrmics que no es podien aconseguir amb la placa solar plana com per exemple rentatges, destil·lacions, fer vapor, bany maria o altres processos industrials. Els concentradors poden donar la solució per fer entrar les energies renovables tèrmiques en el sector industrial i agroalimentari, on, fins al moment, no hi tenien cabuda.
Quins avantatges diríeu que té respecte a les plaques solars planes?
AG: La tecnologia fotovoltaica és a part perquè genera electricitat. Respecte a les tèrmiques, podem dir que aquest model que presentam guanya a l’estacionalitat. Les plaques tèrmiques planes tenen un problema: quan a l’hivern vols molta calor però fa fred, les plaques estan en contacte amb aquest fred i dissipen molt i no pots pujar molt la temperatura. A més tenen problemes de manteniment, com per exemple el sobreescalfament durant l’estiu. Amb els seguidors solars es pot controlar molt més la temperatura perquè basta que desenfoquis els miralls per abaixar la temperatura i la calentor només es concentra en el cilindre per on circula l’aigua.
PFR: Exacte. Un dels punts positius d’aquest seguidor solar és que tenen un rendiment molt més alt, que es refereix a la quantitat d’energia útil que aconseguim generar del total d’energia que recollim. Mentre que amb una placa fotovoltaica s’aconsegueix al voltant d’un 20% d’energia útil, amb el seguidor solar, en moment de pic aconseguim arribar a gairebé el 90%. Un altre punt a favor en aquest sentit és que ens hem adonat que, tant en el sector residencial com en el sector industrial, fins al 70% de l’energia que consumim és tèrmica.
Idò podria servir tant per un habitatge com per una indústria?
PFR: Sí, de fet els primers projectes pilot que hem fet són a cases.
I d’on va sorgir aquesta idea?
PFR: El projecte s’anomena Innoboreal, que és el mateix nom que li vàrem posar a la cooperativa. Tot ha cristal·litzat de la feina que jo feia a la Universitat de les Illes Balears on es va instal·lar un equip comercial, un concentrador solar. Allà vaig conèixer el fabricant d’aquest equip, que és de Madrid i vàrem establir una bona relació. A partir d’aquí també vàrem començar a establir col·laboracions per millorar aquest equip.
AG: Sí. A més de treballar per millorar l’equip també ens hem convertit en els instal·ladors d’aquest tipus de concentrador aquí. De fet, van sortir tres projectes, que van ser projectes pilot, per instal·lar aquest tipus d’instal·lació. Com que és una tecnologia que s’ha de dominar i conèixer abans d’instal·lar-la, vam decidir fer-ho així. Nosaltres teníem la cooperativa molt pensada i orientada a la part d’eficiència energètica i energies renovables i amb aquest concentrador va acabar de néixer. Pensam que es tracta d’un producte que té molts avantatges, comparat amb altres energies renovables. Posteriorment ha sortit l’oportunitat de presentar aquest projecte al Germinador Social.
En què consisteix el Germinador Social?
AG: És un concurs anual impulsat per Som Energia i Coop57 i està molt bé. Es tracta d’un concurs públic on tothom qui vulgui pot presentar les seves idees, sempre lligades a la transició energètica. El procés té una part de votació popular però també hi ha un jurat tècnic que valora quin és l’impacte social d’aquest projecte, la viabilitat o la competència tècnica… És gairebé com rebre una subvenció.
PFR: És una petita empenta per idees innovadores o petits projectes que per ventura costen de finançar..
Aquest tipus de projectes solen tenir una despesa inicial grossa, no?
AG: Sí. A més, les energies renovables solen ser una mica més cares a l’inici però ara els preus són bastant més competitius que anys enrere. Per instal·lar energies renovables sempre pots intentar cercar subvencions o altres maneres de finançar-te però aqu
est concurs està bé perquè valora la part de la innovació. Fer un desenvolupament lligat a energies renovables és més complicat, Amb un petit projecte d’I+D com el nostre, la majoria de vegades t’has d’autofinançar i és complicat partir.
Què suposaria, econòmicament, aquest premi?
PFR: Hi ha diferents categories i els premis van des dels 3000 fins als 5000 euros. AG: A més d’això, encara que no guanyis és com una carta de presentació a la Coop57: si necessites un prèstec per iniciar el projecte, ja et coneixen.
La gent us pot votar? On i com poden fer-ho?
PFR: Sí. Les votacions populars estan obertes fins al pròxim 27 de juliol a través de la web https://www.germinadorsocial.com i el nostre projecte es diu Innoboreal.