skip to Main Content

“Tenim molts de clients que venen per a hostaleria que ara no podran vendre el seu producte i l’hauran de tirar”

Joan Miquel Monjo (Manacor, 1959) és el propietari de Ca’n Beia, un magatzem que està obert des dels anys cinquanta quan són pare i un germà de sa mare, el posaren. “Ma mare, fins aquí, ha superat dos grips, el d’ara i el de l’any 1918. La meva padrina va perdre la llet i la suraren amb coquets mullats amb palo”.

Quines mesures heu hagut de prendre a Ca’n Beia arran de l’estat d’alarma?
Hi ha hagut tanta d’informació que la gent ja guaitava per la porta i demanava si podia entrar, en general tothom ha estat molt responsable. Nosaltres aquí sí que ens hem rentat més les mans, hem evitat acostar-nos als clients, i a l’hora de carregar els sacs no ens hem deixat ajudar pels clients, per evitar estar massa a prop. Ara bé, encara no hem pogut aconseguir mascaretes, i aquesta setmana per primera vegada tenim gel hidroalcohòlic.

S’ha conegut que hi hagués més hortolans?
Hem venut a gent que normalment no comprava, com ara sacs de terra per mudar cossiols o per fer pasteres. Els que venen planter sent que en venen moltíssim, però nosaltres no en tenim, aquí.

Parles de gent que muda cossiols, però hi ha hagut nous pagesos?
Amb això no hi ha hagut massa canvis. Els nous hortolans, en tot cas, crec que compren més planter que no llavor, i per això nosaltres no ho hem conegut gaire. El que sí que hem conegut és que ara la gent és més irregular a l’hora de venir a comprar. Gent que primer venia cada dos dies ara venen un pic cada setmana o cada quinze dies, i no venen ells, sinó qualque familiar jove, que ve amb una llista i s’endú material per a un parell de setmanes. La mitjana d’edat dels clients no ha canviat, però els qui ho venen a cercar són més joves. A qualcun quan li veia la cara li demanava, “uep, tu que ets un fill d’en Tal? Que no està bé?” I em responien que sí però que “ens estimam més que no surti”.

Amb el menjar dels animals sí que no hi deu haver cap diferència…
No. Els animals són els mateixos. Espaien més les compres, també.

Heu canviat l’horari, a Ca’n Beia?
Hem acurçat una hora els horabaixes, ara tancam a les sis, sense tancar els migdies, com sempre. I els dissabtes hem reduït mitja hora i tancam a la una.

No heu tengut problemes per tenir obert?
La nostra associació m’ha tengut al corrent de la normativa. El primer dia va venir la Policia Nacional a demanar per què teníem obert. Els vaig respondre amb el full del Ministeri, “perquè som un sector essencial de la cadena de subministrament”, i veig que no han tornat pus.

Econòmicament no ho deveu haver conegut…
Amb la diferència de les glopades a l’hora de venir a comprar, no hi ha diferències significatives en la facturació per ara. Supòs que més envant sí que es coneixerà.

Ho dius per bé o per mal?
Per mal. Tenim molts de clients que venen per a hostaleria que ara no podran vendre el seu producte i l’hauran de tirar.Tenc clients que no venen res. El que servia hotels, no en ven cap d’enciam. Els hotels i els restaurants estan tancats. L’altre dia un vinater em va dir que no havien venut cap botella aquest mes d’abril a hostaleria, que sempre solia ser bo. El mateix passa amb Agama, que ven la seva part grossa als hotels. Estan exposats a haver de tirar la llet. I no és una qüestió de preu, això, ara mateix…

Back To Top
Search