Skip to content

“Tenim una biblioteca plena de primeres edicions que és un fons d’investigació increïble”

Joan Sitges (Manacor,1983) és llicenciat en Història de l’Art (UAB) i en Periodisme (UPF). Tot i que la seva carrera majoritàriament s’ha centrat en el món de la comunicació, fa poques setmanes ha encetat una nova etapa professional com a director gerent de la Institució Pública Antoni M. Alcover. Conversam amb ell sobre els reptes de futur al capdavant d’aquesta institució.

Després de gairebé un any sense gerent a la Institució, com arribes al càrrec i com assumeixes aquesta nova feina?
Va ser una sorpresa. No vaig llençar cap candidatura i vaig estar dins dels noms que sonaven entre els possibles candidats i les casualitats màgiques de la vida m’han dut fins aquí i han confiat en jo per la direcció. Quan projectava el meu futur no m’imaginava al capdavant de la Institució, però és un repte que m’apassiona: hi posaré tot allò que sé i ho faig amb la voluntat d’obrir la Institució i fer que la gent se la senti seva, un lloc on es pot fer de tot parlant de cultura i llengua.

És un punt a favor que hagi estat una decisió de consens entre tots els partits polítics.
La Institució no pot funcionar basant-se en projectes de legislatura. Com qualsevol altre museu o institució cultural necessita una certa estabilitat per poder recollir allò que se sembra. Això sí, el batle o batlessa que vengui després de les eleccions tendrà potestat per fer el que vulgui, però jo estic content de ser un nom que no crea rebuig.

A partir d’ara, quins són els reptes de futur quant a feina? Seràs continuista?
A la Institució hi ha moltes coses que funcionen i que s’han de mantenir. Hi ha tota una sèrie d’accions que s’han dut a terme i que han fidelitzat a un gran públic i això s’ha de mantenir. També crec que a la Institució han de poder passar més coses i les portes, tot i que sempre han estat obertes, s’han d’obrir encara més. Crec que hem d’oferir un espai als joves, als infants i les famílies i que entrar-hi no sigui tan institucionalitzat. Un dels meus primers reptes és poder obrir els dissabtes i que quan les famílies vagin a comprar a plaça puguin passar per la Institució i sentir una rondalla o s’embrutin fent un taller. M’agradaria que la gent aprengui que és un lloc còmode i acollidor per tothom.

De cara a les associacions i les escoles, s’ha plantejat una línia de feina?
Quant a les associacions, pel que fa a l’ús de l’espai, s’ha de tenir clar que és un espai municipal i la vocació és servir a la ciutadania, però les activitats que es desenvolupin han de ser culturals.

La Institució ha de ser una Casa Museu més? S’establirà relació amb Mallorca Literària?
És una Casa Museu, però no és una més. La Fundació Mallorca Literària té programes i campanyes que funcionen molt bé i són molt presents en el dia a dia de la gent, sobretot a través de xarxes i això és quelcom que s’ha de tenir ben present. Pel que fa a les Cases Museu, crec que en el Pla i Llevant tenim un ròdol on s’ha guardat el caliu de la cultura popular. Pens en l’Escola de Mallorquí, el Molí d’en Fraret o la casa Pare Ginard… Hi ha cercles de convergència i m‘agradaria coordinar l’oferta cultural i que això pogués oferir un marc més ample de propostes que puguin contribuir a difondre el coneixement sobre la cultura popular, que és allò que ens arrela a la terra.
Quina relació s’establirà a partir d’ara amb l’Associació d’Amics de la Institució?
Acab d’aterrar, però ja he xerrat amb els responsables i tenim pendent una reunió per estrènyer llaços i posar sobre la taula de quina manera es pot col·laborar i fer feina. Sé que hi ha molta complicitat i el fet que una associació museística tengui una associació d’amics que vetllin i donin suport a la feina sempre és admirable.

Vares mencionar el diccionari durant la primera intervenció pública. Quina feina es vol fer en aquest sentit?
No només és el diccionari. Tenim una biblioteca plena de primeres edicions i documentació diversa que és un fons d’investigació increïble i s’ha d’aprofitar. És un dels altres objectius: que la Institució es converteixi en un lloc per generar coneixement, que atregui investigadors. M’agradaria poder crear una beca d’investigació coordinada amb la Universitat de les Illes Balears.

Heu presentat els Premis Ciutat de Manacor i amb la novetat d’una nova categoria, la de música. Primer repte?
Sempre és una alegria poder presentar novetats en un certamen que funciona, coordinat amb altres departaments. El fet que sigui música d’autor és un nou estímul per creadors perquè encara que no sigui paraula impresa, aquest premi és també a la paraula. Estam molt contents d’oferir una nova categoria i esperam que funcioni tan bé com la resta de categories. Ja hem rebut alguns originals i estam ultimant els jurats.

Back To Top
Search