Lluc Gayà – Militant d’Endavant OSAN
El 28M va deixar un panorama polític poc engrescador a tota Mallorca i a la resta dels Països Catalans. La dreta va guanyar les eleccions i retornarà als governs municipals i autonòmics de molts llocs del país. Però la situació diferencial respecte de les dècades anteriors són els grans resultats d’una força política d’extrema dreta, obertament masclista, espanyolista, racista, classista i feixista: Vox.
A Manacor no hem estat una excepció i dos regidors de Vox formaran part del consistori manacorí durant, com a mínim, quatre anys. Podem analitzar si els resultats electorals de les municipals que han conduït a tenir aquests dos regidors a la Sala són vots més en una clau autonòmica i estatal, si realment Vox a Manacor no té discurs o força política real o si una vegada comprada una fotocopiadora a l’Ajuntament Vox Manacor se disoldrà. Però totes aquestes qüestions, que poden ser veritat o ridícules, amaguen el fet que a Manacor 1300 persones han votat un partit feixista.
El Govern municipal de Miquel Oliver ja va pretendre actuar en contra dels feixistes de Vox durant la passada legislatura. La seva proposta era dificultar l’ocupació dels carrers i places per posar paradetes i fer actes a la formació política. Per fer-ho es va modificar l’ordenança cívica que regula les activitats a la via pública de Manacor per impedir que es realitzin actes polítics al carrer, excepte en campanya electoral.
Estic segur que la voluntat de Més-Esquerra era bona. Però el mètode és completament erroni i la idea política que hi ha al darrere també.
Prohibir els actes de partits polítics a la via pública ha prohibit de facto que organitzacions polítiques que no ens presentam a les eleccions facem actes als carrers. Ja va passar durant la Diada de Mallorca del 2021, quan un acte organitzat per l’organització a la qual milit, Endavant, conjuntament amb l’organització juvenil Arran, va haver de ser convocat per l’Ateneu Lo Tort per tal d’evitar la prohibició. No sé si s’han donat altres exemples, però aquesta situació demostra que la por a l’ascens de l’extrema dreta acaba afectant la política als carrers.
L’estratègia de Més-Esquerra és poc efectiva i poc valenta. Si un batle creu que un partit feixista no ha de poder fer actes al poble ha d’anar de cara i dir clarament si pretén executar el bloqueig, exercir-lo de veritat i carregar amb les conseqüències, pugui ser una multa o un procés judicial. Perquè ells sí que estan disposats a fer-ho. O, per altra banda, es pot fer una crida i participar activament a l’activació antifeixista i bloquejar des de la mobilització i l’acció col·lectiva paradetes i actes feixistes.
La despolitització afavoreix l’establishment i l’extrema dreta. La despolitització de la majoria de la població és molt gran i sabem perfectament qui es mou millor en contextos d’apatia política, de desinterès i de desconeixement. Per contra, l’esquerra necessitam una població crítica i el màxim de polititzada, mobilitzada i organitzada. No es pot culpar al govern de Manacor de la despolitització generalitzada, però sí que no han fet res per combatre-la amb les eines que tenien, com són el ple o l’acció de govern. Al ple de l’Ajuntament tot el temps es debat sobre qüestions tècniques, s’han ridiculitzat i menyspreat les veus crítiques des de l’esquerra, com amb el Pla General i no s’ha fet autocrítica amb res, només s’han dedicat a ser un govern de gestió.
Si volem combatre el feixisme al nostre poble i al món sencer hem d’anar de cara, embrutar-nos les mans quan faci falta i entendre quin és el repte que tenim a davant. Venen quatre anys difícils i els atacs que patirem seran durs. Ara toca saber si el govern de Manacor serà un suport al combat o serà una trava.