skip to Main Content

Troben més restes i dues síquies noves a Son Coletes

La segona fase d’excavacions al cementeri de Son Coletes (Manacor) comença a donar resultats. Aquesta setmana, el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, s’ha traslladat a Manacor per donar compte de les primeres troballes d’aquesta segona fase d’intervencions a Son Coletes, que ha encetat el tercer Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears.

Una setmana després que s’iniciassin les tasques, l’equip tècnic d’Aranzadi i ATICS es troba treballant en l’anomenada zona 4, que correspon a un espai enjardinat i lliure de tombes tipus cripta a l’oest de l’antic cementeri de Son Coletes.

En aquesta zona, i a la mateixa cota de l’any passat, a uns tres metres de fondària aproximadament, s’han documentat sis enterraments ordinaris del segle XIX i dues síquies similars a les que es varen trobar l’any 2020 amb víctimes de la repressió: una d’elles seria la continuació de la fossa número 1, que es va començar a excavar en la intervenció anterior i en la qual varen aparèixer les restes de les dues dones identificades. L’altra síquia seria una fossa nova, la quarta localitzada fins a dia d’avui al cementeri. L’excavació d’aquestes dues síquies es durà a terme passada la festivitat de Tots Sants.

També s’ha documentat una concentració de restes en posició secundària, és a dir, que havien estat enterrats primerament a un lloc i després desplaçats a un altre, amb alguns materials, que podrien correspondre a víctimes de la repressió, entre els anys 1936-1937. Aquestes restes també serien similars a les trobades l’any 2020 i correspondrien a individus que haurien estat extrets durant les tasques de construcció de les criptes a inici de la dècada de 1950.

“Les obertures de les fosses de la repressió franquista són la punta de llança de les polítiques de memòria democràtica del Govern de les illes Balears” ha afirmat el secretari autonòmic Jesús Jurado, “Son Coletes ens mostra la crua realitat d’un camp d’extermini feixista que cal investigar i dignificar”. De moment la intervenció continua amb les tasques de neteja i rebaix dels sediments amb l’ajuda de maquinària.

El batle, esperançat
D’altra banda, el batle Miquel Oliver es mostrava satisfet i esperançat arran d’aquestes troballes. Pel que fa a la concentració de restes trobades juntament amb altres materials, afirmava que “tot i que és possible que entre aquests ossos n’hi hagi d’altres èpoques, és molt segur també que n’hi pugui haver de corresponents a la repressió del 1936. Dins aquesta acumulació hi podria arribar a haver restes pertanyents a nou cossos”. Oliver, afirmava també que algunes de les noves síquies localitzades “són la continuïtat d’algunes de les trobades l’any passat, mentre que n’hi ha d’altres que són noves”.

Reconeixement a les víctimes
D’altra banda, aquesta mateixa setmana, aprofitant que dia 29 d’octubre és el “dia del Record”, més de 100 famílies hauran rebut al Palau de Congressos el Certificat de Víctimes del Franquisme, en el que haurà estat el primer acte institucional de reconeixement i record de les víctimes de la repressió feixista a les Illes Balears.

Back To Top
Search