Skip to content

Un obús al cor, un procés de dol intens, arriba a Manacor de la mà d’Albinyana i Sunyer

Un obús al cor és un text que es mou entre la mort i el procés de dol. L’autor, el libanès Wajdi Mouawad, és també l’escriptor de peces populars com Cels o Incendis. Joan Toni Sunyer, dirigit per Joan Manuel Albinyana, afronta un nou repte professional encarant un monòleg per primera vegada. Una peça feta amb cura que s’estrenarà el pròxim 23 de gener.

Actor i director en un moment d’assaig.

Les paraules obús, una arma d’artilleria, i cor, la peça clau del cos humà que fa que tota la resta funcioni, marquen l’essència d’aquest monòleg que es podrà veure al Tetre de Manacor els pròxims dies 23, 28 i 29 de gener.
La proposta de Lykos Produccions, encapçalada per Joan Manuel Albinyana i Joan Toni Sunyer és un projecte que fa estona que tenien al cap: “Ens rondava, de fet fa més de dos annys que ho teníem present, fèiem una repassada al text, ens ho tornàvem a mirar i finalment ho hem començat de veres. Ara queda veure la reacció del públic” diu Sunyer. L’actor, confessa que és el primer monòleg de l’actor, fet que descriu com un repte professional. “És vera que és un text molt intens, però l’afrontam amb moltes ganes perquè, dins d’aquesta densitat s’hi troba també la manera de posar paraules a sentiments que moltes vegades, la majoria de persones, no sap trobar les paraules per descriure” explica l’actor.
La temàtica tractada és, de fet, el dol. L’obra, a través del personatge del jove Wahab, fa un recorregut, en poques hores per les diferents fases del procés. “Juga molt amb la fantasia, la poètica i el realisme màgic: és un còctel explosiu al qual intentam donar acció amb diferents elements” explica Albinyana. A més, tot un dispositiu escènic acompanya la interpretació de Sunyer amb elements de robòtica, música, espai sonor i audiovisuals. “Hi ha una aposta forta per una escenografia que xerra, que entra en diàleg amb l’actor” explica el director.
Pel que fa al procés de creació, Albinyana comenta que ha estat molt més lent d’allò a què estan habituats: “Hem obert un procés d’investigació i hem intentat que les escenes flueixin a poc a poc: tot plegat genera uns colors diferents”. En aquest sentit, Sunyer explica que ha fet molta feina personal i “encara estic navegant en el monòleg, vaig provant coses noves i estic gaudint molt del procés”. A més, per culminar aquest procés creatiu, la pròxima setmana rebran l’assessorament d’especialistes de dues entitats especialitzades en processos de dol: Nava Jeevan i APROP.
El monòleg, Un obús al cor és un text de l’escriptor libanès Wadji Mouawad fruit de l’adaptació de la part final de la primera novel·la de l’autor, Fisonomia Retrobada. Mouawad és un dels autors de referència d’expressió francesa, amb una literatura marcada per l’imaginari de la identitat i la recerca dels orígens, la memòria, la guerra i l’exili, amb un alt component autobiogràfic. És també l’autor de la trilogia La Sang de les Promeses, composta per Litoral, Incendis, Boscos i Cels, que s’ha representat diverses vegades per companyies tan reputades com LaPerla29. Des de Lykos Produccions es mantendran fidels al text original, que simplement han adaptat a les formes balears.

Una nova companyia amb mirada al futur
Un obús al cor, és la primera proposta de Lykos Produccions, una companyia de nova creació encapçalada per Joan Manuel Albinyana en la direcció i Joan Toni Sunyer en la interpretació. Però la companyia té intenció de créixer i en aquest sentit han marcat una línia molt clara. Per això compten amb persones especialitzades en diferents àmbits que completen l’equip: Biel Morró com ajudant de direcció; Jaume Oliver s’ha encarregat de la música; Marina Cànoves s’ha encarregat de la fotografia durant el procés; Kelly Martínez amb la producció, difusió i distribució; Maria Antònia Salas ha fet l’assessoria de veu i interpretació; Jore Soares al disseny de vídeo i projeccions audiovisuals i Miquel Llull en l’espai escènic. En aquest sentit, el director comenta que s’han ordenat a nivell laboral i han distribuït les diferents tasques d’una companyia: “Estam molt a gust amb l’equip, però encara estam en un moment molt inicial del procés: tenim clar que és un intent d’entrar en un circuit amb propostes més grans a nivell escènic i que el nom de la companyia representi Manacor”.

Back To Top
Search