Dimarts passat, dia 12 de setembre, es varen complir 25 anys de la primera marxa pel tren de Llevant. La protesta, aquell 1998, va tenir un gran suport social per reclamar el retorn d’una infraestructura que durant durant prop de cent anys va enllaçar els municipis de la comarca i els connectava amb Palma.
La Plataforma pel Tren de Llevant, que va impulsar aquella primera caminada reivindicativa per les antigues vies, va arribar a convocar vuit marxes pel tren. La darrera, va ser la del 2011. Ara, coincindint amb els vint-i-cinc anys d’aquella primera manifestació pro tren es prepara “un acte reivindicatiu i de memòria el proper diumenge dia 24 de setembre”, concreta Pere Cortada, que és membre de la Plataforma pel Tren de Llevant i organitzador d’aquesta festa que es retransmetrà en directe en un format televisiu i que comptarà amb testimonis dels primers organitzadors i dels diversos protagonistes de vuit marxes ple tren de Llevant que s’han celebrat fins ara.
Nova marxa, però simbòlica
Diumenge dia 24, a més de la retransmissió dels actes a través de les revistes, ràdios i televisions locals de tota la comarca, se celebrarà una marxa pel tren simbólica. Començarà a l’estació de Son Carrió després de la visita als trens històrics que es guarden al Museu del Ferrocarril. És el museu ubicat en l’espai que havien de ser els tallers de la línia Manacor-Artà. Els marxaires que hi vulguin participar, a més de totes les entitats excursionistes i els clubs d’atletisme que ja han confirma la seva participació, partiran de Son Carrió i arribaran fins a Son Servera. Allà, la diada acabarà amb una paella i una festa que reunirà totes les persones que han fet feina i que encara en fan per fer que el tren de Llevant sigui una realitat. “Volíem fer un acte senzill, però molta gent s’hi ha volgut implicar. L’objectiu és fer memòria i explicar fets poc coneguts. Per exemple, l’associació Músics per la Llengua va néixer durant la segona marxa pel tren a partir d’una conversa entre en Toni Nicolau, en Suso Reixach i en Lluís Gili”, recorda des de la Plataforma pel Tren, Pere Cortada.
Un futur incert pel tren
“Fa 25 anys ja parlàvem de carreteres satuades i del tren com a mitjà de transport de futur i ens deien radicals”, recorda Pere Cortada. “Però el temps ens ha donat la raó. Ens han decebut polítics de tots els colors i ara, tot i que els hotelers de Cala Millor i de Capdepera volen el tren i l’Ajuntament de Manacor té clar per on ha de passar el futur tren, la decisió és en mans del Govern i no es descarta res”, conclou Cortada.