Skip to content

NOTÍCIA

PUBLICITAT

Una fase estatal de les olimpíades de filosofia i de biologia amb gust manacorí

Llucia Nicolau (sa Coma, 2008) i Clara Barceló (Manacor, 2007), representants de l’IES Mossèn Alcover a les olimpíades estatals de filosofia i biologia, respectivament, responen les nostres preguntes:
1.Què és la fase nacional de l’Olimpíada? Com va anar?
2.En què consisteixen les proves?
3.Explica’ns una mica l’experiència. Amb què tornes?
4.Després d’aquesta fita, què et planteges de cara als pròxims anys?

Llucia Nicolau
1. En concret, a l’Olimpíada de filosofia hi ha quatre modalitats: dilema moral, vídeo, fotografia i dissertació. Les quatre persones que resulten guanyadores d’aquestes modalitats a cada comunitat autònoma després són les que competeixen a nivell nacional amb altres guanyadors d’altres comunitats autònomes. Personalment, vaig tenir una experiència molt enriquidora a les proves nacionals i tot i que no vaig ser guanyadora ho vaig gaudir molt.
2. La prova que jo vaig haver de fer consistia en la resolució d’un dilema moral, és a dir, prendre una decisió davant un problema ètic plantejat i argumentar per què havia escollit aquella opció. Les altres modalitats consistien a fer una dissertació filosòfica, una fotografia o un vídeo.
3. Per mi el més important, més enllà de la competició, és haver tengut l’oportunitat de conèixer persones d’altres comunitats que comparteixen el mateix interès que jo per la filosofia. I també haver pogut visitar Bilbao, ja que l’Olimpíada d’enguany es va celebrar allà.
4. L’any passat ja vaig participar en l’Olimpíada i vaig quedar tercera a la fase nacional i enguany hi he tornat a participar. Han estat dues experiències molt bones i no descartaria tornar a presentar-m’hi l’any que ve.

Clara Barceló
1. A la fase nacional de l’Olimpíada hi van els primers classificats de la fase autonòmica de cada comunitat autònoma i de Ceuta i Melilla, a més d’un alumne de fora d’Espanya que estudiï en el sistema educatiu espanyol. En el cas de les Illes Balears, es classificaven els tres que havien obtingut millor nota. Jo vaig quedar quarta, però vaig tenir la sort que el tercer va renunciar i em van donar l’oportunitat de viure l’experiència. A la fase nacional vaig aconseguir la medalla de bronze amb l’onzena posició.
2. En total, vàrem estar a València de dijous a diumenge. Les proves es varen distribuir entre els dematins de divendres i dissabte. Les de divendres eren les teòriques i varen consistir en 150 preguntes d’opció múltiple. Les pràctiques de dissabte varen ser quatre sessions de cinquanta minuts de proves de laboratori. En cada un d’ells vàrem fer una prova de laboratori. Enguany, va tocar fisiologia vegetal, microbiologia, bioinformàtica i ecologia. A banda de la part acadèmica, vàrem poder visitar l’Albufera, la ciutat de València i el Jardí Botànic.
3. Tot i ser una experiència esgotadora pel ritme de les activitats, va ser preciosa i enriquidora a tots els nivells. Sincerament, el meu únic objectiu era passar gust i ho vaig aconseguir. Al final, els exàmens eren un parell d’hores cada dia i, d’alguna manera, l’excusa per poder viure tot el que vàrem viure a nivell personal i humà. A banda de la medalla i els diplomes, he tornat a ca nostra amb una experiència per recordar i, sobretot, gent molt guapa.
4. La meva intenció per a l’any que ve és anar a Barcelona a estudiar Matemàtica Computacional i Anàlisi de Dades a la UAB. Tot i que les matemàtiques i la biologia no tenguin gaire a veure, em sent infinitament afortunada d’haver pogut viure aquesta experiència i d’haver conegut tanta gent.

PUBLICITAT

Back To Top
Search