Els Bunyols Ensucrats i els veïnats de sa Torre que els darrers anys han sortit a cantar serenates per la festa de les Verges no són els únics que enguany omplen de cançons, clavells i bunyols els balcons i les finestres de Manacor. Una nova colla de músics, vinculats a la xaranga Octava Alta, s’afegeixen als grups de cantadors de serenates. Allò que durant anys semblava una festa en decadència, incorpora nous músics que se sumen a les festes a escoles, bunyolades, glosades i a les tradicionals paradetes de vendes de bunyols al carrer.
El primer pic que surten
“L’any passat ja se’ns va passar pel cap la idea de sortir a cantar serenates, alguns de nosaltres ja n’haviem cantat amb els nostres pares i coneixem la festa de prop. Hem sentit durant molts anys les cançons pròpies de la festa i com que les nostres famílies ja no surten per les Verges, hem decidit agafar el relleu”, explica Mercè Roig, una de les components de la xaranga Octava Alta.
Mitjançant les xarxes socials han donat a conèixer la seva oferta. Tretze músics tocant i cantant, a més de clavells. Tot a un preu de vint-i-cinc euros el balcó o la finestra. “Els bunyols els posa cada casa, no és obligació que n’ofereixin als cantadors, però segurament en menjarem molts”, comenten els joves músics. Per al repertori de la nit de les Verges “hem preparat les cançons més clàssiques d’aquest dia, com la Clavellina, que és la serenata més típica de Manacor, també cantarem Roseret, que és una cançó tradicional de Menorca; l’Amo de Son Carabassa; el Clavelitos, que no hi pot faltar; i també hem fet una versió molt particular de Coti x Coti, que és una cançó de The Tyets”, explica Mercè Roig.
“A cada balcó anirem canviant el repertori i en alguns punts compartirem cançons amb les altres colles que canten serenates”, afegeix. El seu recorregut comença divendres dia 20 a les cinc del capvespre a l’Hospital de Manacor “han sabut que ens oferíem a cantar serenates, ens ho han demanat i passarem per l’hospital a cantar per aquells que ens vulguin escoltar”, concreten els membres de la xaranga Octava Alta. Després d’aquesta primera cantada, iniciaran el recorregut pels carrers i les places de Manacor. “Començarem per sa Torre i farem tots els trajectes a peu, nosaltres som joves, no tenim cotxe i no volem que les nostres famílies o amics hagin d’estar pendent de nosaltres durant la nit de les Verges”, confessa Mercè Roig. La setmana passada varen estrenar el seu repertori de les Verges a Artà “hi vàrem anar a tocar, vestits amb camisa blanca i mocador groc, i és així com sortim vestits per les Verges”, afegeix.
Una xaranga ‘santantoniera’
La xaranga Octava Alta la formen majoritàriament alguns dels membres més joves de la Banda de Música de Manacor. “Vàrem sortir a tocar per primer pic després de les completes de Sant Antoni del 2022, aquell any no hi havia festa per mor de la pandèmia i vàrem tenir la necessitat de fer música pel nostre poble en un moment en què no hi havia espai per la música”, recorda Mercè Roig. “També hem sortit a tocar en petites festes de barriada. Però va ser l’abril passat que vàrem decidir posar-nos el nom d’Octava Alta, hem fet més actuacions i ja tenim alguns projectes en marxa per l’any que ve”, conclou.