La història de “Na Filet d’Or” ha arribat al firmament gràcies a l’equip d’Es Nostro Cel, integrat per científics, educadors, estudiants i amants de l’astronomia que aspiren a incloure la cultura de les Illes Balears als noms oficials de la volta celeste.
El 25 de maig, la Unió Astronòmica Internacional va anunciar que la proposta presentada pels estudiants del col·legi Bisbe Verger de Santanyí havia guanyat el concurs Name ExoWorlds 2022, i obtenia el privilegi de donar nom a 20 sistemes planetaris extrasolars.
Segons el mateix grup d’entusiastes de l’astronomia i de la literatura popular mallorquina, “des de l’antiguitat, l’ésser humà ha alçat la vista al cel. Ha admirat la seva bellesa, la seva immensitat i la seva utilitat. En el cel s’han plasmat històries, mites i llegendes. Aquestes històries s’han transmès a través de la nostra llengua, recollint particularitats de totes les cultures que van passar per l’arxipèlag i conservant-les pel fet d’estar relativament aïllats”. És aquesta relació, doncs, entre els contes tradicionals i la nostra visió d’aquest petit tros de món, que volen potenciar.
La rondalla que ha donat nom al sistema estel·lar narra la fascinant història de na Filet d’Or, una serp que, després de set anys, es veu obligada a embarcar-se. Na Catalineta, una ànima generosa, s’ocupa de la serp fins que un dia és ella mateixa qui necessita l’ajuda de na Filet d’Or. Com és costum en aquest tipus de rondalles, la protagonista rep ajuda d’un animal.
Per exemple, en el conte popular alemany “La pastora d’oques”, un cavall destapa la traïció. La serp, com a animal benevolent, també apareix en altres rondalles mallorquines com “En Joanet i es cavallet conseller” i “Es patró Pere”, sempre representant la donació de vida.
Segons els filòlegs Josep Antoni Grimalt i Jaume Guiscafrè, autors de l’edició comentada de les Rondaies, “Na Filet d’Or” pertany al grup de rondalles conegut com “La núvia eixorbada”, classificat com a ATU 404 dins la classificació acadèmica internacional. En aquesta variant, la protagonista salva la vida d’una serp i, a canvi, rep el do de convertir tot el que toca en or.
Segons l’índex de narradors inclòs en l’últim volum de la col·lecció, “Na Filet d’Or” va ser transmesa a mossèn Alcover per dues dones de Son Servera: Rafela Servera, coneguda com a ‘Llodrana’ o ‘Calona’, recentment nomenada Filla Il·lustre de Son Servera, i Antònia ‘Guixa’. Per als lectors interessats, la rondalla original es pot trobar al volum XVIII de l’edició popular de l’Aplec de les Rondaies Mallorquines.
La Institució Francesc de Borja Moll, que continua la tasca de Antoni Maria Alcover i el mateix Moll, juntament amb la Nova Editorial Moll, celebren aquest gran avenç, que contribueix a donar projecció internacional a la narrativa popular mallorquina.