Skip to content

NOTÍCIA

PUBLICITAT

Una tirada de daus per les Rondalles Mallorquines

Dia 6 de desembre acaba el verkami per a la producció del joc Rondaulles, que posa en valor la narrativa popular mallorquina.

Na Catalineta i la flor de la presó; aquest és el títol d’una rondalla inventada. En un moment com l’actual, d’implosió de la intel·ligència artificial, ens començam a acostumar a veure aquests tipus de creacions. Aquesta rondalla, però, no és un producte cibernètic; és fruit de la proposta que, en forma de joc, ens fan arribar Antoni Caldentey (Vilafranca, 1974), Pere A. Bennàssar (Felanitx, 1975) i Mirella Oliver (Palma, 1983), amb la producció de l’Editorial Moll: Rondaulles.
És un joc en forma d’story cube que mescla la cultura popular, a través de l’univers de les rondalles, amb el joc de daus. Els seus creadors començaren a gestar el projecte fa ja uns anys, i ara l’Editorial Moll ha engegat una campanya de micromecenatge a verkami per poder produir-lo.
Antoni Caldentey, amant de la cultura popular i coneixedor d’històries d’arreu del món es va adonar que, en un moment en què l’univers fantàstic de cultures estrangeres ens és molt proper —a través de gèneres com el manga, el món dels superherois americans o la mitologia grega o escandinava—, desconeixíem una part molt important de la nostra fantasia èpica. Es va encarregar, així, d’extreure els principals elements que apareixen a l’aplec de Rondalles Mallorquines fet per Antoni Maria Alcover i de repartir-los en un total de sis daus: dos tenen icones d’éssers fantàstics; un, de personatges que apareixen a diferents rondalles; un altre d’animals rellevants en aquest univers; i els altres dos daus, imatges dels artefactes i dels escenaris amb més càrrega dramàtica.
El joc consisteix a llançar els sis daus i construir un relat que ha d’incorporar tots els elements que n’han sortit. A més, Pere A. Bennàssar ha creat una web —rondaulles.cat— on es poden veure les icones de totes les cares dels daus, amb un disseny molt cuidat elaborat per Mirella Oliver, i que ens ajuda a conèixer els diferents elements, amb un recull de les rondalles en què apareixen i les il·lustracions del l’aplec fet per Alcover. En aquesta web també s’hi troben altres recursos per a la creació de rondalles, amb fórmules d’inici i tancament, consells per entendre l’estructura narrativa o els tipus de narrador o indicacions per a l’ús dels temps verbals i connectors. Així, aquest joc esdevé un recurs pedagògic interessantíssim. En aquest sentit, Pere A. Bennàssar explica que “els tres som professors i ens hem adonat del potencial que aquest joc pot tenir en l’educació d’infants i adolescents. De fet, Antoni Caldentey ha creat uns daus en format més gran amb la intenció de poder fer tallers per donar a conèixer les rondalles.”
El resultat és, doncs, un projecte que posa en valor la narrativa popular a partir d’un material literari molt ric i que, a més, es pot emprar com a eina pedagògica per donar a conèixer el nostre patrimoni cultural, però també per al foment de les habilitats narratives, tant en llengua oral com en l’expressió escrita.
Segons els seus creadors, “la utilitat didàctica del projecte és enorme; tot i que sabem que no són històries ‘modernes’, són els relats que han format part de la nostra cultura popular. Comptam amb la sort de tenir-ne un recull i de poder-ne haver fet un joc que les dinamitzi per poder-les donar a conèixer. És un regal perfecte per als més petits, però també per a la gent major, els veritables contadors d’històries”.

PUBLICITAT

Back To Top
Search