L’Ajuntament de Manacor es compromet a presentar la moció al proper ple i preveu que s’aprovarà per unanimitat
Dilluns 18 de març, Unió de Pagesos registrà una moció en tots els ajuntaments de l’illa amb l’objectiu de fomentar la preferència per productes locals en les compres públiques. En la moció, insta a les administracions a adquirir aliments produïts a Mallorca segons criteris objectius de baixes emissions de gasos d’efecte hivernacle.
En el comunicat de l’agrupació, s’explica que “la globalització i el mercat únic europeu ens han dut a un trànsit permanent d’aliments que venen de fora en una lluita constant per abaixar els preus en detriment de la qualitat dels aliments” i que “és innegable que una fruita acabada de collir conserva millor les propietats organolèptiques que aquella que s’ha collit verda i ha creuat la mar durant setmanes dins un contenidor frigorífic d’un vaixell. Les taronges de Mallorca són millors que les de Sud-àfrica, per posar només un exemple”. Per acabar de rematar l’explicació, afirmen que el producte local és més gustós i beneficiós per al medi ambient, sinó que també ho sol ser per a la salut: “[Les taronges mallorquines] només s’han tractat amb productes fitosanitaris autoritzats per les normatives més estrictes del món. Les de Sud-àfrica, en canvi, s’han cultivat utilitzant productes fitosanitaris que aquí estan prohibits”.
En roda de premsa, dimarts migdia batle de Manacor, Miquel Oliver, acompanyat de la delegada d’Agricultura, Júlia Acosta, i representants d’Unió de Pagesos, Sebastià Ordines i Maties Adrover, han presentat conjuntament aquesta iniciativa, que afecta tots els municipis de Mallorca.
El secretari general d’Unió de Pagesos, Sebastià Ordines, declarà que “l’administració ha de donar l’exemple: no podem demanar als ciutadans que consumin productes locals si les administracions no ho fan”. “Considerant la dificultat d’atorgar preferència als productes locals en els concursos públics, hem trobat una fórmula jurídica basada en criteris objectius de baixes emissions de gasos d’efecte hivernacle per promoure la compra de productes de Mallorca”, afegí.
El batle Oliver es comprometé a portar aquesta moció al debat del pròxim ple municipal, previst per al dilluns 8 d’abril. “És una moció positiva, amb una clara aposta pel consum de productes locals i un compromís amb el futur del país, per la qual cosa estic segur que serà aprovada”, afirmà.
Finalment, els representants d’Unió de Pagesos explicaren que ja han tengut converses amb diferents administracions i que han trobat respostes favorables, però apunten que hi ha una sèrie de problemes a resoldre, com, per exemple, la definició de “producte local”, que, segons Ordines, “és molt fàcil d’aplicar i d’entendre en el cas de les matèries primeres, però no tant en el cas dels productes processats. Si compres mangos a fora i en fas suc a Mallorca, evidentment no es tracta d’un produce local”.