La delegada d’Urbanisme va elevar al Ple la concessió de la redacció del Pla General a una empresa externa. Carles Grimalt, de Volem Manacor hi respongué que “és la constatació del fracàs del departament d’Urbanisme”. Grimalt recordà, en referència al final de la moratòria per la qüestió de les zones verdes que “anam curts de temps per arribar on hem d’arribar”. Per Núria Hinojosa, “el planejament s’ha de fer amb una directriu política, amb un vessant ideològic” i criticà que la delegada “no ha estat a l’alçada de les circumstàncies”.
Per part seva, el portaveu de MÉS-Esquerra i exdelegat d’Urbanisme, Joan Llodrà atribuí l’estat en què es troba el departament d’Urbanisme a errors de gestió de l’equip de govern, i ho exemplificà amb la “paràbola de Tarzan”. L’heroi selvàtic, segons Llodrà “va per la selva de liana en liana, però no amolla mai la de darrere fins que no té agafada la de davant”, una premissa que l’equip de govern actual, segons Llodrà, no va tenir en compte, atès que “va defenestrar Joan Pascual del càrrec de director del Pla General sense tenir un nou director confirmat, i ara han caigut als col”. Llodrà acabà dient que “el trio de l’equip de govern falla per acció”. Llodrà recordà una vegada més l’oferiment de l’exbatle Oliver per resoldre la situació del PG, perquè “per dolents que sigueu, sempre sereu millors que el més bo delspirates de les zones verdes”.
Moció contra la turismefòbia
Cati Riera va ser l’encarregada de defensar una moció de l’equip de govern per rebutjar les accions contra el turisme duites a terme per l’organització juvenil Arran. Riera rebutjà “les accions agressives contra el turisme i la criminalització de l’activitat turística”
El primer a respondre va ser Carles Grimalt, de Volem Manacor, que retragué a Riera que la moció “no parla en cap moment de la situació precària dels treballadors del sector hoteler, ni del turisme de gatera, ni del balconing, ni del mamading. No estam a favor de la turismefòbia però tampoc estam a favor del turisme que tenim ara”. Grimalt, a més, recordà que es poden impulsar models econòmics diferents, que no depenguin exclusivament del turisme, i posà d’exemple Extremadura, on no tenen turisme, “i tenen la benzina més barata, el menjar més barat, paguen menys imposts, tenen carreteres, hospitals, escoles…”.
El comentari indignà la portaveu de l’equip de govern: “No és una moció per discutir quin tipus de turisme volem, ni per defensar els drets dels treballadors”, i es referí també al cas extremeny recordant a Grimalt “qui es que paga els recursos de què gaudeixen”.
Torrents
D’altra banda, s’aprovà per unanimitat una moció d’urgència de l’equip de govern en què l’Ajuntament insta la Conselleria de Medi Ambient a netejar els torrents. El batle Rosselló recordà que “els torrents estan en molt mal estat i no hi ha hagut cap actuació per part de Recursos Hídrics”.
Preguntes
Hi hagué poc temps per a les preguntes de l’oposició, però prou perquè Antònia Llodrà respongués que “hem comanat una diagnosi per veure si és possible fer un pressupost participatiu” a una Cristina Capó que s’oferí a ajudar per fer-ne un. “Si el volguéssiu fer, ja estaria fet, no fan falta diagnosis, per això”.
Miquel Perelló reconegué que no s’ha posat “cap sanció per deixar excrements d’animals al carrer durant el darrer any i mig” a una pregunta de Sebastià Llodrà.
I el batle Pedro Rosselló escoltà els retrets de Sebastià Nadal per unes jardineres col·locades arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils, “que són lletges, antiestètiques i impedeixen el pas de vehicles d’emergència”. Nadal reclamà pilons retràctils.