Skip to content

“Vàrem incloure les nines perquè és una evolució de la vida, un fluir”

Aquestes festes de Sant Domingo no només han estat diferents perquè s’han celebrat respectant les mesures pertinents, sinó que, per primera vegada, hi ha hagut tres al·lotes que han ballat els Moretons

Per primera vegada en la història la dansa dels Moretons ha estat ballada per tres nines en el marc de les festes de Sant Domingo. No hi ha cap motiu de pes ni raó explícita perquè s’hagin incorporat de manera específica aquest 2021. Precisament és Antoni Oliver, president de l’Associació Cultural de Sant Domingo, qui remarca en diverses ocasions que “vàrem incloure les nines perquè és una evolució de la vida, un fluir”. I vol aclarir que són una família on no fan ni discriminacions ni polèmica. “La vida ens ha duit aquí, qui sap si en cinquanta anys ens durà a un altre lloc”, reflexiona Oliver.

Al seu torn, Montserrat Nadal, qui fou mestre dels Moretons al llarg de vuit anys al costat de Jaume Perelló, va viure aquest dia amb molta alegria “i amb un sentiment de justícia que les nines ballin a la fi els Moretons”. De fet, recorda que durant molt de temps va demanar que fos així: “va ser una proposta que vaig fer sovint mentre vaig ser un dels mestres”, assegura. En aquell moment li costava molt “anar a les escoles a cercar voluntaris per ballar i, quan les nines s’oferien, haver-los de dir que el seu paper a les festes havia de ser secundari, pel fet de ser dones”, lamenta.

Així, Nadal posa de manifest l’alegria que li crea el fet “que les nines formin part de la majoria de danses de figura de Manacor”, el que defineix com “una passa més cap a la igualtat”.

No té perquè ser així sempre

Tot i aquesta novetat a les festes d’enguany, el president de l’Associació de Cultural de Sant Domingo explica, també, que no hi ha hagut cap canvi de normativa ni de tendència formal al si de la dansa dels Moretons i, per tant, no saben l’any que qui ballarà les coreografies. El 2021 han estat sis infants, tres nins i tres nines més la figura que representa Sant Domingo i se situa al bell mig del cercle. I amb aquest format “va anar bé, genial”, assegura. Oliver recorda que els ballarins i ballarines són “infants que tenen una edat al voltant dels 9 o 10 anys, que es presenten i es trien”, i en el cas d’aquestes festes “els sis que varen ballar són els sis que es varen presentar”.

Ara bé, de cara a les actuacions dels anys vinents no saben si es tornarà a repetir el format. No se sap si seran dos nins i quatre nines, quatre nins i dues nines, cinc nines i un nin o qualsevol de les combinacions possibles.

El bé per sobre del mal

Els Moretons dansen un total de set balls sota una tonada guerrera. “És una dansa que figura que representa el bé que venç damunt el mal”, “és una dansa guerrera d’enaltiment del bé damunt del mal”. Així, Oliver recorda que “la mitjalluna que duen és la de la immaculada; les cintes del cap són la quadribarrada; i les dels braços, els colors litúrgics”.

Amb tot i davant la polèmica aixecada vers la incorporació, Oliver recorda que des de l’Associació respecten els valors de Sant Domingo.

Back To Top
Search