skip to Main Content

Visca la FIET!

*@24pmmarketing

Margalida Galmés

La Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears (FIET) enguany ha complit el vintè aniversari i ha aconseguit fer-se més ressò que mai, però no només per una qüestió temporal, sinó pel que aquesta fira evidencia. L’any passat, a la primera edició de les Jornades d’Estudis Locals de Vilafranca, juntament amb Maria Neus Adrover, vàrem preparar una comunicació sobre la FIET i l’excepcionalitat d’aquesta fira. La nostra tesi, doncs, era demostrar l’extraordinarietat de la FIET, centrada en dos punts clau: els valors que regeixen el festival i l’empremta que ha deixat a la població de Vilafranca.
Per començar, si qualque any heu passejat per les activitats que organitza Sa Xerxa aquests quatre dies d’octubre, ja sabreu a què em referesc parlant d’«els valors de la FIET». La consciència mediambiental, la proximitat, la igualtat i la seva funció social impregnen edició rere edició i l’universalització de la cultura és, ens explicà el secretari de Sa Xerxa Jordi Rosselló, l’objectiu primordial. D’una banda, es té la intenció de fer arribar el teatre als menuts de cada casa, independentment de la capacitat econòmica de les famílies, i, per això, es proposen diàriament activitats teatrals de franc al carrer. En la mateixa línia impulsen «La Fira va a l’Escola», que consisteix en la programació de diferents obres el dijous o divendres de matí a centres educatius de tota Mallorca. L’escola, però, també va a la Fira: funcions matinals reben l’alumnat de visita. Com que el cor de la Fira són els infants, així mateix es disposa una ludoteca de temàtica mediambiental amb material reciclat.
El factor de proximitat és un altre dels elements més característics de la Fira. El president de Sa Xerxa, el manacorí Jaume Gomila, té ben clar que la FIET no s’ha d’organitzar ni a Ciutat ni a Manacor, sinó a Vilafranca, ja que només amb la descentralització de la cultura es pot arribar a tothom. Així, els habitants de la Vila tenen un paper essencial en el desenvolupament de les jornades, tant sigui amb l’organització de paradetes per part d’entitats del poble com amb la intervenció activa dels ciutadans; que són partícips de la Fira, i l’estimen, i això fa que duguin a terme el voluntariat de cap de sala o d’allotjar els mateixos actors a casa seva.
El lligam entre el poble i la FIET és un gran tret a exaltar. Tots els adults que hem pogut gaudir de la Fira sent infants tenim un record valuós del qual aquests dies suposaven i ens en queda la nostàlgia i les ganes de contribuir-hi per a fer feliços als que ara són els més petits. El cas més emblemàtic d’aquesta conjuntura, però, és el de l’actriu Marina Nicolau, que ens detallà la importància i la qualitat de la FIET assegurant que «haver anat cada any a la Fira, en part, ha fet que jo em faci actriu».
A part de l’excepcionalitat ja referida, la Fira ha demostrat la implicació de la societat amb una campanya de micromecenatge que ha possibilitat tirar endavant aquesta vintena edició. D’altra banda, sembla que els de més amunt s’han fixat a la fi en la rellevància de la seva presència i la FIET ha aconseguit enguany una subvenció nominativa per part del Consell de Mallorca, a part de rebre el Premi Nacional d’Arts Escèniques del Ministeri de Cultura. Sa Xerxa, doncs, que durant molts anys ha sobreviscut amb ben poca atenció per part de les institucions, està més d’enhorabona que mai. Per això i per molt més: visca la FIET!

Back To Top
Search