El batle Miquel Oliver afirma que l’Ajuntament ja fa feina per actuar davant l’atac al camí de la Font Major, a Son Macià, i que cal revisar el Catàleg.
“El cas està passat als serveis jurídics de l’Ajuntament i si es confirma que aquest camí és al Catàleg de Camins, hauria d’estar obert. Per tant, l’Ajuntaent hi haurà d’actuar i haurà de fer la seva feina. Està en tramitació”. Així parla Miquel Oliver del camí que passa per dins la finca de la Font Major, pel redol de Son Macià, on la propietària, segons denunciava la setmana passada en un altre mitjà Gadma i la Plataforma Camins Públics i Oberts, hauria llaurat el sender. De fet, el mateix Oliver afirma que “ens en vàrem assabentar pels mitjans, tot i que des de la Plataforma ja ens havien avisat que hi havia trull en aquest camí, un trull, però, que no era d’aquestes dimensions”.
Oliver insisteix que “hi ha qualcú que ha fet una il·legalitat i l’Ajuntament té les eines per estirar-li les orelles, però l’administració és molt lenta”. Amb els serveis jurídics i amb el secretari ja vàrem tractar aquest ema i la situació serà diferent depenent de l’actuació que hi hagi”. De totes maneres, continua el batle, “que es llauri no vol dir que el camí desaparegui. Al contrari, “la propietat ha fet una actuació que no està permesa i no ha demanat permís per fer-la”. Miquel Oliver recorda que en casos com aquest, “la col·laboració ciutadana és important. Si ho sabem en un termini ràpid des del moment que s’ha comés la infrcció, nosaltres podem actuar d’ofici, enviar-hi la brigada i llevar el que s’hagi posat”. Si ha passat un temps, però, ja s’ha de seguir un procés judicial més lent.
En aquest sentit, Oliver recorda que ara mateix hi ha un litigi en marxa, en un plet interposat per la propietat sobre el camí que mena a cala Virgili, que reclama la privacitat del vial. Com aquest, n’hi ha d’altres que també estan en disputa.
El batle explica que “l’Ajuntament no té els camins escripturats, com tampoc no hi té els carrers. No tot el que és públic està en nom de l’Ajuntament” i afegeix que creu que “incorporar els camins a l’inventari de béns ja té la consideració que té perquè a l’administració se li dona una certa credibilitat”.
Oliver recorda que “la darrera vegada que hi va haver una exposició pública, hi va haver una sèrie de recursos i al·legacions, es varen denegar totes perquè no eren objecte de la tramitació mateixa”. El que està clar és que el Catàleg “no està adaptat a la Llei de camins del Consell de Mallorca” que estableix que “cada camí ha de tenir la seva fitxa, amb les tramitacions i consideracions que obliga” i reconeix que “hi ha una feina per fer en aquest sentit. L’any passat no es va arribar a fer efectiva aquesta contractació. Volem fer una contractació per externalitzar la revisió del Catàleg de camins”.
Tanmateix, el batle matisa que “el Catàleg de camins és un catàleg. Si hi ha un camí no vol dir que sigui públic. Si qualcú té proves per demostrar que no ho és es podria arribar a esborrar. I a l’inrevés també, si n’hi ha un que no hi sigui, no fa que deixi de ser públic. És un document viu que recull quins són els camins públics”.
I acaba dient que “l’important és que si tenim una llei de camins i cada camí té la seva fitxa, vol dir que qualcú ho ha estudiat, tendríem arguments per si qualque dia passàs que això arriba davant un jutge ja tenim l’objecte de validesa”.