Antònia Llodrà (AIPC) presidirà la Junta de Districte de Porto Cristo amb l’objectiu de dotar de pressupost propi i de més competències l’òrgan de govern del nucli costaner. Pel que…
“Volem potenciar que els pares juguin amb els fills”
Què és La Residual?
És una companyia que ofereix activitats i espectacles familiars dins el vessant ambiental. Fem cercaviles, autoxocs, parcs de jocs familiars, curses de cavall per potenciar el joc cooperatiu de carrer i tot sempre orientat a la família, a potenciar que els pares juguin amb els fills.
I de totes aquestes propostes, quines arriben a Vilafranca?
En primer lloc, l’Ecojuga, un parc de jocs dirigit a les famílies, tant per als nens grans com per als petits, que tots dos puguin jugar i que el pare sigui un element actiu del joc. Presentem una col·lecció de jocs de taula, coneguts més pels pares que no pels fills. Parxís, Hundir la Flota, dòmino, i tot elaborat amb material reciclat. La peculiaritat és que aquest material està pensat amb materials que les famílies puguin copiar a casa. Són materials molt fàcils d’aconseguir: taps, cartrons, caixes, molt a l’abast, per fer els propis jocs. En tenim una trentena. A molts d’aquests jocs els nens d’avui no hi saben jugar, ni els coneixen, perquè juguen molt amb les noves tecnologies. Així, per exemple l’awalé no el coneixen per tradició o transmissió familiar, sinó perquè hi juguen amb els mòbils. També potenciem altres jocs menys tradicionals, com l’Otelo o l’Scrabble
A quina escala estan fets aquests jocs?
A l’escala estàndard d’un joc de taula.
Dirigiu la participació en el joc?
Hi ha dos monitors que expliquem com són els jocs però ells escullen el que volen jugar. Nosaltres hi som de suport. Hi som pel que ens vulguin preguntar, com es juga, com l’hem construït… Amb les dames ximeses, per exemple, intentem que hi jugui la gent que no es coneguin entre ells per fomentar les relacions. Però sobretot volem que els protagonistes siguin els pares, i que tinguem un joc lliure intergneracional. Als nens els sobta tot això, perquè avui no tenen aquest costum de jugar amb els grans.
Ho presentau com un espectacle o com una activitat oberta?
És una activitat gratuïta, que instal·lam a la plaça del poble. I està obert per a tota la població.
I a banda teniu les ludopeques. Què són?
També són taules de joc, però més baixetes, adaptades per als germans més petits de les famílies, a partir d’un any, on treballem aspectes més sensorials, de construcció de percepció, molt pensats per a les necessitats dels més petits, adaptats als seus passos evolutius, a experimentar, tocar…
Es deuen perdre moltes peces pel camí…
És sorprenent, en perdem menys del que ens pensàvem en un inici. Ho respecten molt. Es perd alguna cosa però ja portem totes les eines per fer-ne més.