Skip to content

Volem una Escola de Teatre a Manacor

Desenes d’obres, que vol dir trenta, centenars d’actors i actrius, que vol dir 359, milers d’espectadors petits i grans, que vol dir mig poble. Aquestes són a grans trets les xifres impressionants i consolidadíssimes de la Mostra de Teatre Escolar, que arriba enguany a la seva trenta-vuitena edició.

La Mostra, pionera a Mallorca i model de tantes altres mostres que n’han seguit el camí a Mallorca i mar enllà, és a la base de tot per explicar l’èxit de públic que té tot el que es programa al Teatre i a l’Auditori de Manacor. Sense una formació des de petits no hi hauria la sensibilitat que hi ha a Manacor envers la cultura teatral. Allò que tantes de vegades es diu en el món esportiu que cal cuidar el planter, idò en el món cultural passa també de la mateixa manera. Si no cultives, no reculls.

Enguany la Mostra torna a ser un realitat. Però alerta, perquè a principi de curs varen botar totes les alarmes. Els directors de la Mostra es plantaren i reclamaren millores, no tant en les seves condicions salarials, com en les fórmules de contractació.

La polèmica es va tancar, hom no sabria dir si en fals, perquè al cap i a la fi el cert és que les fórmules triades sempre semblen més un pegat foradat que no una manera definitiva de posar una solució a un problema que es fa gros de cada any.

Manacor té la programació teatral, tant en quantitat com en qualitat, més potent de tot Mallorca. És un fet que no discutirà ningú. En canvi, ara mateix, el personal dotat actualment són tres professionals. Alguna cosa grinyola, quan al Teatre Principal de Palma hi ha seixanta professionals que hi fan feina.

A l’Ajuntament de Manacor es repeteix de forma constant i des de fa anys, governi qui governi, que la llei Montoro-Montero no permet la generació de noves places. A altres ajuntaments, mentrestant, al·legant increment de tasques i responsabilitats, sí que se’n generen. Sabem també que la figura de l’interventor al nostre ajuntament no ajuda gaire a posar solució a totes aquestes restriccions. A qui li cap dins el cap que el municipi hagi crescut més d’un cinquanta per cent en població els darrers vint anys i que, en canvi, el personal de l’Ajuntament sigui el mateix?

Les dificultats de contractació de personal vinculat a escoles municipals és una constant. Va passar amb l’Escola de Mallorquí, i va passar amb l’Escola de Música. A Manacor, per volum de persones implicades i per tradició, li cal de forma urgent una Escola Municipal de Teatre, amb unes condicions de contractació de personal semblants a les que ja són vigents i funcionen sense gaire impediments legals, a les escoles suara esmentades. Ho agrairan els directors, ho agrairà el poble, ho agrairan les famílies, i ho agrairan, sobretot, la catefa d’infants i joves que cada any, de forma entusiasta participen a la Mostra de Teatre Escolar. I que sigui per molts d’anys!

Back To Top
Search