Skip to content

NOTÍCIA

Xítxeros amb Empenta organitza un cicle d’activitats al voltant de la Guerra Civil

Qui decideix de què es pot parlar i de què no? Cal trencar els silencis imposats per la por. Es fa necessari obrir històries,obrir ferides,per poder ser justs, poder reconciliar i poder tancar els durs episodis de la Guerra Civil viscuts a Manacor i a Mallorca. Partint d’aquesta reflexió Xítxeros amb Empenta han organitzat una setmana d’activitats per pensar, parlar i debatre sobre el conflicte bèl·lic i la repressió que assolaren ca nostra ara fa vuitanta anys.

Els actes començaran el divendres 2 de desembre amb la inauguració de l’exposició col·lectiva “La guerra a casa. Mallorca, 80 anys després” que recull fotografies, documents històrics, retalls de premsa…, a través dels quals es reconstruiexen fragments de la història; però també obres d’art: escultures, pintures i poemes de diferents artistes que aporten la seva particular visió de la guerra. Els organitzadors expliquen que la mostra “no es limita a donar informació”, sinó que es pretén “superar la ignorància de la gent i el silenci imposat pels vencedors. Volem generar el respecte que devem a les víctimes i als seus familiars”.
L’exposició es podrà visitar a la Sala SAIM (Saló d’Art Independent de Manacor), situada al número 10 del carrer Miquel Servet, just devora la plaça Joan March, i s’inaugurarà dia 2 a les 18:00 amb un espectacle de poesia, música i dansa presentat pel grup Empelts. Podeu consultar els horaris de l’exposició a l’agenda del Cent per Cent.
Els integrants de Xítxeros amb Empenta expliquen que del que es tracta és de trencar el silenci, perquè “a primera vista, pareix més còmode. Però el silenci és precisament l’instrument utilitzat per aquells que exerciren i també per aquells que amaguen o justifiquen la brutal repressió que va convertir en una mena d’infern Manacor, Felanitx, Son Servera, Porreres i tota Mallorca”.
Els actes d’aquesta setmana dedicada a la Guerra Civil, que es duran tots a terme a la Sala SAIM, continuaran el dissabte 3 de desembre, a les 18:00, amb la lectura dramatitzada “Conta-li tu”, basada en un diàleg real recollit pel professor Hartmut Botsmann. Els joves actors Maria Magdalena Vives, Joan Ferrer i Toni Barceló donaran vida a una néta que descobreix al costat del seu pare els desastres de la guerra a través de la història del seu padrí.
Per al dimarts 6 de desembre a les 18.00, està prevista una taula rodona titulada “La veritat sobre la repressió”, que comptarà amb la participació d’Antoni Tugores, historiador, investigador, i autor de La guerra a casa, (obra que dóna títol a l’exposició); Tomeu Garí, historiador, membre fundador de Memòria Mallorca, i autor de Desfilades de dia, afusellaments de nit; i Jaume Miró, historiador, dramaturg i autor de Diari d’una miliciana. Moderarà l’acte el professor i traductor Hartmut Botsmann.
Xítxeros amb Empenta han comptat amb la col·laboració de l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor per organitzar la conferència que la historiadora i professora Dolors Marín oferirà el dijous 8 de desembre, a les 18:00, sobre “Dona i repressió”.
Els actes d’aquest cicle es tancaran el dissabte 10 de desembre amb una ruta, guiada pel periodista i professor Antoni Riera, que a partir de les 10:00 recorrerà els indrets de la repressió a Manacor.

PUBLICITAT

Back To Top
Search