Skip to content

“El que més em decep és que el 60% de la gent de s’Illot no hagi anat a votar”

Antonio Garcia (Puebla de Don Fadrique, 1963) és professional de la construcció, fa 34 anys que viu a s’Illot i 11 que es va ficar a la política al capdavant de S’illoters i Simpatitzants (SyS). Parlam amb ell sobre el nou govern i les necessitats de s’Illot.

Què et du a ficar-te en el món polític?
Als 45 anys em va canviar el xip i necessit fer qualque cosa pel meu poble. S’Illot sempre ha estat un lloc molt abandonat. Llavors ens vàrem ficar en l’associació de veïnats i arran d’això va sorgir l’idea de muntar un partit polític. Vaig treure els doblers del pla de pensions que tenia per muntar-lo, juntament amb uns amics. Aquestes són les terceres eleccions que ens hem presentat i sempre hem guanyat.

Sí però aquesta vegada heu perdut vots. Com ho expliques?
Potser perquè jo vaig prometre a la gent que quan entràssim podríem fer més coses. Jo també pensava que les podria fer però m’he topat amb moltes dificultats perquè som els darrers de la fila: no tenim quatre o cinc regidors, t’adones que moltes vegades ets tot sol i no he pogut canviar moltes coses que m’hauria agradat. No tenim poder per canviar-ho tot, aquest sistema ja està creat i és complicat.

Creus que aquests vots han anat a Vox?
Una part sí perquè hi ha gent que està enfadada amb el sistema i se’n va als extrems, així com va passar amb Podem fa uns anys: és gent que està emprenyada amb el sistema i se’n va cap als extrems, tant sigui dretes o esquerres. Però també a MÉS, que ha pujat molt a s’Illot. El que més em decep és que el 60% de la gent de s’Illot no hagi anat a votar, això em destrossa. Entenc que la gent està desencantada però no s’adonen que han de posar el seu granet d’arena i ni que sigui perdre cinc minuts en anar a votar si volen canviar tot allò que no els agrada del seu poble. Això també ens ho hem de fer mirar els polítics perquè de 1.300 votants a s’Illot n’han participat només 500…

T’ha costat adaptar-te al món de la política?
Sí, jo venc d’una altra vida, diferent de la política. Tu penses que entres i pots decidir i que podràs canviar-ho tot i no és així però hem pogut fer tot allò que volíem.

T’has sentit còmode amb la burocràcia?
No m’he sentit còmode però m’he adaptat. La gent té molta por als canvis però crec que el cervell humà està preparat per adaptar-se a diverses situacions.

Com et definiries, ideològicament?
No em posicion ni a la dreta ni a l’esquerra. Jo el que vull és que les coses funcionin bé, que estiguin centrades i que la política funcioni d’acord amb els interessos de la gent.

De què estàs satisfet i què t’ha quedat pendent?
Hem pogut fer moltes coses. La principal és que s’hagi pogut s’Illot en el mapa i que la gent de Manacor pensi en ell d’una altra manera: és un poble amb 2.200 habitants, que tenen la seva identitat pròpia, no són barris de Manacor. A més, dins del que he pogut, he intentat que hi hagi coses que funcionin millor, com la neteja, l’enllumenat, que segueix essent molt vell però ara, com a mínim, els fanals funcionen… També hem fet feina en el tancament i cura d’una quarantena de solars o l’obertura de la delegació de l’Ajuntament…

Vares votar a favor de Miquel Oliver. Com així?
Vaig votar a favor perquè respect la democràcia. El pilar de la democràcia és escoltar la veu del poble i n’Oliver va ser la força més votada a Manacor, de la mateixa manera que jo ho vaig ser a s’Illot. A més, jo li tenc respecte com a persona i ell sempre m’ha respectat a jo.

Va ser una decisió pactada prèviament amb el partit?
Joan Gomila ens va dir que ell no es postularia com a batle i ens donava llibertat d’elecció. Jo com a demòcrata que som, vaig triar respectar la veu del poble i la força més votada, tot i que crec que ells no s’ho esperaven i la gent tampoc ha reaccionat bé… Ara hi ha gent que em demana si sóc d’esquerra republicana i jo els dic: “Jo no som ni d’Esquerra ni del PP, jo som un ciutadà que vull que paga els seus impostos i vull que les coses funcionin bé”.

Què et sembla la tria de Sebastià Nadal com a delegat de la zona costanera?
Jo personalment no tenc cap problema amb ell i pens que està capacitat per fer-ho bé però sí que et puc dir la impressió que li fa al poble. Sebastià Nadal estiueja a s’Illot però té un cercle reduït de coneguts perquè no hi viu. Llavors la gent té la sensació que envien algú però que no el coneixen i que no és proper a ells. Amb jo la gent té proximitat i em conten els problemes i amb ell no tendran aquesta confiança. Per jo és important que governi qui té la majoria i en aquest cas, el PSOE a s’Illot només ha obtingut l’11% dels vots… Potser és per això que la gent està desencantada amb la política: voten un partit de forma majoritària però finalment tendran algú que no coneixen.

Back To Top
Search