skip to Main Content

Les paraules dels fiscals dels fills il·lustres i predilectes

Sebastià Llodrà, fiscal de l’expedient de Miquel Brunet

“Brunet es marcava ser feliç quan creava”

* “Brunet no sortí a treballar fora de Manacor perquè s’enyorava, deia, però l’obra del qual ha anat molt més enllà de l’illa”.
* “Fou un al·lot d’origen humil, fet habitual a l’època, i de formació autodidacta. Tot i començar molt abans dibuixant, fins els vint-i-dos anys no pogué comprar pintures”.
* “Hagué d’enfrontar-se a un accident que li deixà seqüeles físiques i, sobretot, a la voluntat de la seva família, que no entenia que volgués dedicar-se a la pintura i insistia en que fos sastre”.
* “Recollí paisatges eminentment manacorins: els molins del poble, els turons dels voltants, carrers i vegetació, Na Camel·la…
* “Serà aquesta la millor manera de reconèixer l’obra d’un artista que, per sobre de tot, es marcava esser feliç quan creava”.
* “Era crític amb la mercantilització de l’art, amb allò d’invertir en quadres; “mai vaig pensar en els doblers quan pintava”, afirmà.

Joan Llodrà, fiscal de l’expedient de Guillem d’Efak

“Arribar a Manacor als dos anys no el priva de cap grau de manacorinitat”

* “Si el Ple de l’Ajuntament de Manacor volia un fiscal neutral segurament va fer la pitjor tria”.
* “Guillem Fullana Hada d’Efak va néixer físicament a Rio Muni, a la Guinea d’on son pare el va agafar o segrestar quan tenia dos anys per dur-lo al Barracar. Però ell tota la vida va dir que sempre, sempre, sempre havia viscut a Manacor encara que gran part de la seva vida no hi hagués habitat”.
* “Arribar al nostre poble als dos anys no el va privar de cap grau de manacorinitat”.
* “No podem passar per alt tampoc l’amor del poeta per la llengua i per tot allò que significàs la defensa de la sobirania del nostre país”.
* “Quin artista és capaç de reunir en vida, en un cant a l’amistat, tota aquesta gent: Lluís Llach, Raimon, Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Tomeu Penya, Bonet de Sant Pere, Xesc Forteza, Pi de la Serra, Marina Rossell…”

Núria Hinojosa, fiscal de l’expedient de Maria Antònia Oliver

“És una feminista convençuda i que convenç”

* “Ens trobam davant d’una dona valenta, rebel i feminista, qualitats no gaire comunes en dones de la seva generació i del món patriarcal i retrògrad de la Mallorca de postguerra”.
* “És una autora polifacètica, impulsiva i curiosa, que ha desgranat moltes i diverses passions entorn d’autors, obres i personatges. Ha conreat el guionatge, la novel·la policíaca o el conte infantil i ha desplegat una important carrera professional com a traductora”.
* “Ha estat reconeguda com una de les autores contemporànies més transgressores, experimentals i alternatives”.
* “Les seves pàgines estan carregades de reivindicació i de denúncia”
* “És una feminista convençuda i que convenç”
* “Després de tretze fills il·lustres, nou fills adoptius i dos fills predilectes, Manacor avui fa història. Manacor, per fi i a la fi, reconeix la seva més alta distinció a una dona manacorina”.

Carles Grimalt, fiscal de l’expedient d’Antoni Parera Fons

“Antoni Parera Fons no va triar el camí fàcil”

* “Antoni Parera Fons, no va triar el camí fàcil. En uns inicis musicals de l’explosió turística, on pertànyer a un conjunt musical, era sinònim d’èxit econòmic, el proposat, malgrat que tastàs aquella mel, va estimar-se més dedicar-se a la composició, sempre fidel a la seva creativitat per damunt de les modes”
* “Aquest difícil camí triat, el camí del prestigi, el va dur a fer-se productor musical i director artístic d’Hispavox”
* “Amb l’enregistrament del sainet ‘Ai! Quaquin, que has vengut de prim’, en el qual s’emportà a la ciutat comtal l’orquestra i cor de l’agrupació artística de Manacor”.
* “La inspiració quan arriba necessita que en aquest precís moment el llapis i el paper estiguin a mà”.
* “Potser part de l’èxit també sigui poder baixar amb banyador fins a la platja de s’Illot o poder compartir cafè i conversa arran de mar, amb els companys i amics i amigues manacorines…”

Back To Top
Search